Baner

Wyszukaj na blogu

czwartek, 11 lutego 2016

Konkurs - wygraj książkę

Witam,

Dziś mam dla Was konkurs, w którym można wygrać książkę "Zdrowie zaczyna się w brzuchu*": autorstwa dr. J.Sonnenburg oraz dr. E Sonnenburg, którzy pracują w szkole Medycznej Stanford.

Dodatkowo jeśli zwycięzcą zostanie autor bloga, jego przepis zostanie opublikowany wraz z linkiem źródłowym.

Tematem konkursu będzie "Jesteś tym, co jesz" czyli zdrowe potrawy z wykorzystaniem co najmniej jednego z  sezonowych
Warzyw:brukselka, buraki, cykoria,kapusta, marchewka, ziemniaki 
owoców: jabłka, gruszki!

Każdy może zamieścić maksymalnie 2 przepisy!

Żeby wziąć udział w konkursie należy:

1) Polubić mój profil na fb Jedz zdrowo żyj zdrowo! (jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś :)
2) Dodać mój blog do kręgów. 
3) Opublikować przepis w komentarzu pod tym postem, koniecznie napisz swoje Imię oraz adres mailowy.

Konkurs trwa od dziś tj. 11.02.2016 do 21.02.2016 23:59. Po czym w ciągu 3 dni roboczych zostanie ogłoszony zwycięzca. 



* wysyłka nagrody jednie na terenie Rzeczpospolitej Polska

17 komentarzy:

  1. Dietetyczny barszcz ukraiński:


    puszka fasoli (240 g)
    100 g białej części pietruszki
    200 g ziemniaków
    900 g buraków (o jak najbardziej intensywnej barwie)
    200 g marchwi
    100 g selera
    80 g pora
    kwasek cytrynowy

    lekko miękkie.
    Dodajemy pokrojone w kostkę / półplasterki pozostałe warzywa. Gotujemy aż warzywka będą półmiękkie.
    Dosypujemy fasolę z puszki. Gotujemy do miękkości warzyw.
    Przyprawiamy natką pietruszki i majeranku.
    Odrobinkę zakwaszamy barszcz kwaskiem.

    Przepis można znaleźć także u mnie na blogu pod linkiem http://zaklecienaszczescie.blogspot.com/2015/10/dietetyczny-barszcz-ukrainski-80-kcal.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Orkiszowe crumble jabłkowo-śliwkowe

    2 łyżki otrębów pszennych
    2 łyżki otrębów żytnich
    2 jabłka
    1/2 śliwek ze słoika
    20 g zimnego masła
    1 łyżka mąki gryczanej
    3 łyżki płatków orkiszowych
    1 łyżeczka miodu
    łyżeczka cynamonu


    1. Dno naczynia żaroodpornego delikatnie posmarować masłem
    2. Wysypywać na dno na przemian łyżkę otrębów pszennych, żytnich, pszennych, żytnich
    3. Jabłka pokroić w półplasterki i ułożyć na otrębach.
    4. Na jabłkach ułożyć połówki śliwek z kompotu
    5. Z masła, mąki płatków miodu i połowy cynamonu zagnieść kruszonkę
    6. Rozsypać kruszonkę na owocach, uklepać ją troszkę łyżką
    7. Posypać cynamonem (można też brązowym cukrem)
    8. Piec ok 30 min w temp. 170*C


    Link do przepisu na blogu http://jedzzdrowozyjzdrowofb.blogspot.com/2016/02/konkurs-wygraj-ksiazke.html?showComment=1455202017286#c7310950546689221098

    OdpowiedzUsuń
  3. FIT - Pieczone ziemniaczki z lekką surówką i kotlecikiem.

    Składniki na kotlecika:
    pierś z kurczka ( indyka )
    musztarda, majonez
    mąka pszenna
    jajko

    Składniki na ziemniaczki:
    ziemniaki
    majeranek, pieprz, papryka ostra, sól
    oliwa

    Składniki na surówkę:
    seler
    marchew
    jabłko
    1 łyżka majonezu ( zamiennie jogurt naturalny)
    kwasek cytrynowy

    1. Ziemniaczki kroimy w księżyce
    2. Do miski wsypujemy przyprawy, troszkę oliwy i umyte dokładnie, pokrojone ziemniaczki w mundurkach - całość mieszkamy dokładnie
    3. Pieczemy w temp 180 st ok 20 minut
    4. Warzywa na surówkę ścieramy na tarce - całość mieszamy wraz z pozostałymi składnikami - doprawiając do smaku
    5. Pierś kroimy w kosteczke
    6. W miseczce mieszamy ( na oko ) pierś z jajkiem, łyżką musztardy i majonezu oraz mąką tak aby powstała papka
    7. Łyżką nakładamy na rozgrzaną patelnię ( smażymy na oleju ) powstałą masę i smażymy kotleciki

    SMACZNEGO - dominika - kozolup_dominika@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomyślę i może coś dorzucę ;) fajna ksiązka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Czy trzeba dać mleko w proszku a można to czymś zastąpić? 😉

      Usuń
  5. Jabłkowe kluski kładzione na mleku
    Składniki:
    - 1 małe jabłko
    - 1 jajko
    - 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
    - 250 ml mleka
    - ew. coś do posłodzenia
    Przygotowanie:
    Mleko wstawiamy na mały ogień. W międzyczasie jabłko obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Mieszamy mąkę, jajko i starte jabłko. Jeśli masa jest za mało słodka to możemy dodać cukier, miód lub syrop klonowy. Do gotującego się mleka wkładamy porcje ciasta, zamaczając łyżkę każdorazowo. Kluski gotować 4-5 minut na małym ogniu.
    Najlepiej smakują posypane cynamonem lub razem z zimnym mlekiem.
    Smacznego!
    Julia - julialiwar@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto buraczane przez wszystkich chętnie zajadane

    Składniki:

    – 3 ugotowane buraki ok 500 g
    – 3 czubate łyżki mąki ryżowej
    – 2 łyżki siemienia lnianego zalane 4 łyżkami gorącej wody
    – 2 czubate łyżki kakao ok 70 procent
    – garść żurawiny lub suszonych śliwek
    – szczypta cynamonu i wanilii
    – 5 łyżek cukru trzcinowego
    – proszek bezglutenowy do pieczenia
    – 100 ml jogurtu roślinnego (ja dodałam ryżowy)
    – 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 80 proc



    Zmiksować buraki, dodać mąkę i siemię lniane (glutki są zamiennikiem jajek, można dodać dwa ubite białka i jedno żółtko), dodać resztę składników i wymieszać. Przelać do niedużej foremki. Piec w 180°C ok. 30 min. Rozpuścić czekoladę w rondelku i polać ciasto. Dodać bezglutenowe krakersy czekoladowe dla ozdoby.

    Mam nadziej że powieksze mój księgozbiór !! :)
    Pozdrawiam !
    Klaudia studentka dietetyki !
    slotak97@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  7. W takim razie spróbuję! :)

    Prosta szarlotka orkiszowa z korzenną nutą

    3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

    0,5 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego

    2-3 jajka (w zależności od wielkości)

    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    150 g masła

    2 łyżeczki przyprawy do piernika

    1 łyżeczka cynamonu

    1 łyżeczka domowego masła orzechowego (opcjonalnie)

    domowy mus jabłkowy (jabłka bez cukru) - u mnie był to 1 duży słoik - 900 ml i jeden średni - ok. 400 ml



    Wszystkie składniki (oprócz musu jabłkowego) umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Standardową blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić jedną częścią ciasta spód (można rozwałkować). Wyłożyć mus jabłkowy i rozporowadzić po cieście. Drugą część pokruszyć na jabłkach, aby powstała kruszonka (można zetrzeć na tarce po schłodzeniu). Piec w 180 stopniach przez około godzinę. Ciasto na drugi dzień będzie lepiej się kroiło, ale oczywiście świeże najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Marchewkowe klopsiki z rybą i sosem cukiniowo - paprykowym


    Klopsiki:

    1 puszka tuńczyka w sosie własnym

    2-3 łyżki płatków jaglanych

    2-3 surowe marchewki

    1 łyżka otrąb owsianych

    1 małe jajko



    Sos cukiniowo - paprykowy:

    1 nieduża cukinia

    1 papryka czerwona

    1 duża cebula

    1 płaska łyżka oleju kokosowego

    zioła prowansalskie, sól, pieprz

    Do podania:

    100 g kaszy jaglanej

    Marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać jajko, tuńczyka, płatki jaglane, otręby. Wszystko dokładnie zmieszać i formować niewielkie kuleczki. Umieścić przygotowane klopsiki w parowarze i parować około 20 minut.

    Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju kokosowym z niewielką ilością soli. Dodać pokrojoną paprykę i cukinię i dusić przez kilka minut pod przykryciem. Doprawić ziołami, solą i pieprzem do smaku.

    Do klopsików i sosu ugotować kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie tak, aby była sypka - około 15 minut. Danie podawać oprószone świeżo zmielonym pieprzem.

    Julita - judytte@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam czy do ciasta mleczna kanapka trzeba dodać mleko w proszku czy można to czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam czy do ciasta mleczna kanapka trzeba dodać mleko w proszku czy można to czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  11. dietetyczny jabłecznik owsiankowy
    CIASTO
    3 łyżki mąki /T450/
    3 łyżki mieszanki otrąb
    3 łyżki płatków owsianych
    3 łyżki erytrolu /lub innego słodzidła/
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jaja
    150 g serka kremowego
    szczypta soli
    JABŁKA
    3 spore jabłka /różne gatunki/
    2-3 łyżki erytrolu /lub innego słodzidła/
    cynamon
    KRUSZONKA
    2 łyżki płatków owsianych
    2 łyżki erytrolu /lub innego słodzidła/
    2 łyżki serka kremowego
    Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzewam do 160 stopni Celsjusza.
    Składniki na ciasto łączę i mieszam do uzyskania jednorodnej masy.
    Wykładam nim tortownicę.
    Jabłka obieram i kroję w plastry.
    Przyprawiam według upodobania.
    Układam na cieście.
    Zagniatam kruszonkę i posypuję jabłka.
    Piekę około 45 minut.


    justyna justa@justakitchen.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. jeden z moich pierwszych przepisów blogowych. nieśmiertelny!

    torcik buraka
    WARSTWA KASZOWA

    150 g kaszy jęczmiennej
    2 łyżki mielonego lnu
    jajo
    cebula
    sól i pieprz
    olej rzepakowy

    WARSTWA BURAKOWA

    3-4 ugotowane buraki
    garść bardzo drobno startego twardego sera koziego
    tymianek
    sól i pieprz
    olej rzepakowy

    WARSTWA GÓRNA

    100 g łososia wędzonego
    kilka różyczek brokułu /użyłam rozmrożonych/
    2 jaja
    koperek
    sól i pieprz
    olej rzepakowy
    Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do 160 stopni Celsjusza.

    Kaszę gotuję ze szczyptą soli. Cebulę drobno siekam. Rozgrzewam olej i podsmażam cebulę. Dodaję kaszę. Podsmażam chwilę i odstawiam. Jajo rozkłócam z lnem, solą i pieprzem. Mieszam z kaszą. Wykładam do tortownicy pierwszą warstwę tortu. Wkładam do piekarnika.

    W tym czasie trę ugotowane buraki /poszłam na łatwiznę - maszynkowo/. Rozgrzewam na patelni olej. Smażę chwilę buraki z solą i pieprzem. Dodaję tymianek. Mieszam z kozim serem. Wyjmuję z piekarnika tort, nakładam warstwę burakową i chwilę zapiekam.
    W czasie zapiekania szykuję plastry łososia i brokuł. Brokuł podgrzewam we wrzątku przez kilka minut. Po około 10 minutach układam rybę. Zapiekam 5 minut. W tym czasie rozgrzewam na patelni olej. W silikonowej formie przygotowuję jaja. Podsmażam z jednej strony, odwracam. Pieprzę je, solę i posypuję koperkiem. Wyjmuję tort. Układam brokuł. Solę i pieprzę delikatnie. Zapiekam jeszcze 5-7 minut. Na środek układam podsmażone jaja. Na zwisienkowanie tortu jeszcze trochę koperku.

    http://justakitchen.pl/post/tort-buraka-z-olejem-rzepakowym/40

    justyna justa@justakitchen.pl

    POZDROWIAM

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń