Witam,
Dziś mam dla Was konkurs, w którym można wygrać książkę "Zdrowie zaczyna się w brzuchu*": autorstwa dr. J.Sonnenburg oraz dr. E Sonnenburg, którzy pracują w szkole Medycznej Stanford.
Dodatkowo jeśli zwycięzcą zostanie autor bloga, jego przepis zostanie opublikowany wraz z linkiem źródłowym.
Tematem konkursu będzie "Jesteś tym, co jesz" czyli zdrowe potrawy z wykorzystaniem co najmniej jednego z sezonowych
Warzyw:brukselka, buraki, cykoria,kapusta, marchewka, ziemniaki
Warzyw:brukselka, buraki, cykoria,kapusta, marchewka, ziemniaki
owoców: jabłka, gruszki!
Każdy może zamieścić maksymalnie 2 przepisy!
Żeby wziąć udział w konkursie należy:
1) Polubić mój profil na fb Jedz zdrowo żyj zdrowo! (jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś :)
2) Dodać mój blog do kręgów.
2) Dodać mój blog do kręgów.
3) Opublikować przepis w komentarzu pod tym postem, koniecznie napisz swoje Imię oraz adres mailowy.
Konkurs trwa od dziś tj. 11.02.2016 do 21.02.2016 23:59. Po czym w ciągu 3 dni roboczych zostanie ogłoszony zwycięzca.
* wysyłka nagrody jednie na terenie Rzeczpospolitej Polska
Dietetyczny barszcz ukraiński:
OdpowiedzUsuńpuszka fasoli (240 g)
100 g białej części pietruszki
200 g ziemniaków
900 g buraków (o jak najbardziej intensywnej barwie)
200 g marchwi
100 g selera
80 g pora
kwasek cytrynowy
lekko miękkie.
Dodajemy pokrojone w kostkę / półplasterki pozostałe warzywa. Gotujemy aż warzywka będą półmiękkie.
Dosypujemy fasolę z puszki. Gotujemy do miękkości warzyw.
Przyprawiamy natką pietruszki i majeranku.
Odrobinkę zakwaszamy barszcz kwaskiem.
Przepis można znaleźć także u mnie na blogu pod linkiem http://zaklecienaszczescie.blogspot.com/2015/10/dietetyczny-barszcz-ukrainski-80-kcal.html
Orkiszowe crumble jabłkowo-śliwkowe
OdpowiedzUsuń2 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki otrębów żytnich
2 jabłka
1/2 śliwek ze słoika
20 g zimnego masła
1 łyżka mąki gryczanej
3 łyżki płatków orkiszowych
1 łyżeczka miodu
łyżeczka cynamonu
1. Dno naczynia żaroodpornego delikatnie posmarować masłem
2. Wysypywać na dno na przemian łyżkę otrębów pszennych, żytnich, pszennych, żytnich
3. Jabłka pokroić w półplasterki i ułożyć na otrębach.
4. Na jabłkach ułożyć połówki śliwek z kompotu
5. Z masła, mąki płatków miodu i połowy cynamonu zagnieść kruszonkę
6. Rozsypać kruszonkę na owocach, uklepać ją troszkę łyżką
7. Posypać cynamonem (można też brązowym cukrem)
8. Piec ok 30 min w temp. 170*C
Link do przepisu na blogu http://jedzzdrowozyjzdrowofb.blogspot.com/2016/02/konkurs-wygraj-ksiazke.html?showComment=1455202017286#c7310950546689221098
FIT - Pieczone ziemniaczki z lekką surówką i kotlecikiem.
OdpowiedzUsuńSkładniki na kotlecika:
pierś z kurczka ( indyka )
musztarda, majonez
mąka pszenna
jajko
Składniki na ziemniaczki:
ziemniaki
majeranek, pieprz, papryka ostra, sól
oliwa
Składniki na surówkę:
seler
marchew
jabłko
1 łyżka majonezu ( zamiennie jogurt naturalny)
kwasek cytrynowy
1. Ziemniaczki kroimy w księżyce
2. Do miski wsypujemy przyprawy, troszkę oliwy i umyte dokładnie, pokrojone ziemniaczki w mundurkach - całość mieszkamy dokładnie
3. Pieczemy w temp 180 st ok 20 minut
4. Warzywa na surówkę ścieramy na tarce - całość mieszamy wraz z pozostałymi składnikami - doprawiając do smaku
5. Pierś kroimy w kosteczke
6. W miseczce mieszamy ( na oko ) pierś z jajkiem, łyżką musztardy i majonezu oraz mąką tak aby powstała papka
7. Łyżką nakładamy na rozgrzaną patelnię ( smażymy na oleju ) powstałą masę i smażymy kotleciki
SMACZNEGO - dominika - kozolup_dominika@op.pl
Pomyślę i może coś dorzucę ;) fajna ksiązka
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńCzy trzeba dać mleko w proszku a można to czymś zastąpić? 😉
UsuńJabłkowe kluski kładzione na mleku
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 1 małe jabłko
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 250 ml mleka
- ew. coś do posłodzenia
Przygotowanie:
Mleko wstawiamy na mały ogień. W międzyczasie jabłko obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Mieszamy mąkę, jajko i starte jabłko. Jeśli masa jest za mało słodka to możemy dodać cukier, miód lub syrop klonowy. Do gotującego się mleka wkładamy porcje ciasta, zamaczając łyżkę każdorazowo. Kluski gotować 4-5 minut na małym ogniu.
Najlepiej smakują posypane cynamonem lub razem z zimnym mlekiem.
Smacznego!
Julia - julialiwar@gmail.com
Ciasto buraczane przez wszystkich chętnie zajadane
OdpowiedzUsuńSkładniki:
– 3 ugotowane buraki ok 500 g
– 3 czubate łyżki mąki ryżowej
– 2 łyżki siemienia lnianego zalane 4 łyżkami gorącej wody
– 2 czubate łyżki kakao ok 70 procent
– garść żurawiny lub suszonych śliwek
– szczypta cynamonu i wanilii
– 5 łyżek cukru trzcinowego
– proszek bezglutenowy do pieczenia
– 100 ml jogurtu roślinnego (ja dodałam ryżowy)
– 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 80 proc
Zmiksować buraki, dodać mąkę i siemię lniane (glutki są zamiennikiem jajek, można dodać dwa ubite białka i jedno żółtko), dodać resztę składników i wymieszać. Przelać do niedużej foremki. Piec w 180°C ok. 30 min. Rozpuścić czekoladę w rondelku i polać ciasto. Dodać bezglutenowe krakersy czekoladowe dla ozdoby.
Mam nadziej że powieksze mój księgozbiór !! :)
Pozdrawiam !
Klaudia studentka dietetyki !
slotak97@gmail.com
W takim razie spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńProsta szarlotka orkiszowa z korzenną nutą
3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
0,5 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego
2-3 jajka (w zależności od wielkości)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka domowego masła orzechowego (opcjonalnie)
domowy mus jabłkowy (jabłka bez cukru) - u mnie był to 1 duży słoik - 900 ml i jeden średni - ok. 400 ml
Wszystkie składniki (oprócz musu jabłkowego) umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Standardową blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić jedną częścią ciasta spód (można rozwałkować). Wyłożyć mus jabłkowy i rozporowadzić po cieście. Drugą część pokruszyć na jabłkach, aby powstała kruszonka (można zetrzeć na tarce po schłodzeniu). Piec w 180 stopniach przez około godzinę. Ciasto na drugi dzień będzie lepiej się kroiło, ale oczywiście świeże najlepsze ;)
Marchewkowe klopsiki z rybą i sosem cukiniowo - paprykowym
OdpowiedzUsuńKlopsiki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2-3 łyżki płatków jaglanych
2-3 surowe marchewki
1 łyżka otrąb owsianych
1 małe jajko
Sos cukiniowo - paprykowy:
1 nieduża cukinia
1 papryka czerwona
1 duża cebula
1 płaska łyżka oleju kokosowego
zioła prowansalskie, sól, pieprz
Do podania:
100 g kaszy jaglanej
Marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać jajko, tuńczyka, płatki jaglane, otręby. Wszystko dokładnie zmieszać i formować niewielkie kuleczki. Umieścić przygotowane klopsiki w parowarze i parować około 20 minut.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju kokosowym z niewielką ilością soli. Dodać pokrojoną paprykę i cukinię i dusić przez kilka minut pod przykryciem. Doprawić ziołami, solą i pieprzem do smaku.
Do klopsików i sosu ugotować kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie tak, aby była sypka - około 15 minut. Danie podawać oprószone świeżo zmielonym pieprzem.
Julita - judytte@gmail.com
Witam czy do ciasta mleczna kanapka trzeba dodać mleko w proszku czy można to czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńWitam czy do ciasta mleczna kanapka trzeba dodać mleko w proszku czy można to czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńdietetyczny jabłecznik owsiankowy
OdpowiedzUsuńCIASTO
3 łyżki mąki /T450/
3 łyżki mieszanki otrąb
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki erytrolu /lub innego słodzidła/
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jaja
150 g serka kremowego
szczypta soli
JABŁKA
3 spore jabłka /różne gatunki/
2-3 łyżki erytrolu /lub innego słodzidła/
cynamon
KRUSZONKA
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki erytrolu /lub innego słodzidła/
2 łyżki serka kremowego
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewam do 160 stopni Celsjusza.
Składniki na ciasto łączę i mieszam do uzyskania jednorodnej masy.
Wykładam nim tortownicę.
Jabłka obieram i kroję w plastry.
Przyprawiam według upodobania.
Układam na cieście.
Zagniatam kruszonkę i posypuję jabłka.
Piekę około 45 minut.
justyna justa@justakitchen.pl
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńjeden z moich pierwszych przepisów blogowych. nieśmiertelny!
OdpowiedzUsuńtorcik buraka
WARSTWA KASZOWA
150 g kaszy jęczmiennej
2 łyżki mielonego lnu
jajo
cebula
sól i pieprz
olej rzepakowy
WARSTWA BURAKOWA
3-4 ugotowane buraki
garść bardzo drobno startego twardego sera koziego
tymianek
sól i pieprz
olej rzepakowy
WARSTWA GÓRNA
100 g łososia wędzonego
kilka różyczek brokułu /użyłam rozmrożonych/
2 jaja
koperek
sól i pieprz
olej rzepakowy
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do 160 stopni Celsjusza.
Kaszę gotuję ze szczyptą soli. Cebulę drobno siekam. Rozgrzewam olej i podsmażam cebulę. Dodaję kaszę. Podsmażam chwilę i odstawiam. Jajo rozkłócam z lnem, solą i pieprzem. Mieszam z kaszą. Wykładam do tortownicy pierwszą warstwę tortu. Wkładam do piekarnika.
W tym czasie trę ugotowane buraki /poszłam na łatwiznę - maszynkowo/. Rozgrzewam na patelni olej. Smażę chwilę buraki z solą i pieprzem. Dodaję tymianek. Mieszam z kozim serem. Wyjmuję z piekarnika tort, nakładam warstwę burakową i chwilę zapiekam.
W czasie zapiekania szykuję plastry łososia i brokuł. Brokuł podgrzewam we wrzątku przez kilka minut. Po około 10 minutach układam rybę. Zapiekam 5 minut. W tym czasie rozgrzewam na patelni olej. W silikonowej formie przygotowuję jaja. Podsmażam z jednej strony, odwracam. Pieprzę je, solę i posypuję koperkiem. Wyjmuję tort. Układam brokuł. Solę i pieprzę delikatnie. Zapiekam jeszcze 5-7 minut. Na środek układam podsmażone jaja. Na zwisienkowanie tortu jeszcze trochę koperku.
http://justakitchen.pl/post/tort-buraka-z-olejem-rzepakowym/40
justyna justa@justakitchen.pl
POZDROWIAM
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń