Baner

Wyszukaj na blogu

sobota, 2 stycznia 2016

Tortilla szpinakowo-żytnia.

Z okazji Nowego Roku, chciałbym na samym początku życzyć wszystkim wiele szczęścia, radości w tym 2016 roku! Tym razem zaczniemy od nieco zdrowszej wersji placków Tortilli.





Składniki:


->150g szpinaku mrożonego/świeżego

-> 1.5 szklanki mąki żytniej

-> 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej

-> 1 łyżeczka soli

-> 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

-> 3 łyżki oliwy z oliwek

-> ¾ szklanki mleka 

Wykonanie:


Szpinak rozmrażamy, z dodatkiem soli i czosnku, na patelni do czasu aż straci znaczną ilość wody. Chłodzimy. Mleko przelewamy do rondelka grzejemy, dodajemy szpinak. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Zalewamy oliwą, mieszamy. Przelewamy mleko ze szpinakiem. Wyrabiamy  ręką przez około 5 minut. Ciasto powinno być dość suche i odchodzić swobodnie od ręki, w przeciwnym razie podsypujemy mąką. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut. Następnie dzielimy sobie na 8 drobniejszych części. Rozwałkowujemy na grubość około 1-2mm. Wykrawamy placki w zależności od preferencji ( można posiłkować się wielkością talerza). Na suchej patelni, dobrze rozgrzanej patelni smażymy ciasto około minuty z każdej strony ( czas zależny od grubości ciasta).  Placki można przechowywać w lodówce pod przykryciem nawet kilka dni. 










Propozycja podania: 


-> Mieszanka sałat

-> 1 papryka czerwona

-> 2 piersi z kurczaka

-> 1 szalotka

-> Pomidorki cherry

-> Oliwa z oliwek

Wykonanie: 


Sól, pieprz, curry, chilli, kurkuma, imbir

Pierś kroimy na paski grubości około 1-2 cm. Przekładamy do miski, zalewamy oliwą i i przyprawiamy. Odstawiamy na około 30-45 minut. Pozostałe składniki dokładnie myjemy. Paprykę kroimy w paski podobnej grubości. Pomidorki przekrawamy na pół a cebulę siekamy w pióra. Kurczaka smażymy na patelni kilka minut z każdej strony(aby nie był zbyt suchy).

Na placek układamy sałatę, kurczaka, paprykę pomidorki i cebulę. Zwijamy w placka. Grillujemy kilka minut z każdej strony. 




Podajemy z sosem czosnkowym*


-> 3 łyżki jogurtu greckiego

-> 3-4 ząbki czosnku

-> Zioła prowansalskie, bazylia, sól pieprz. 


Czosnek trzemy i wraz z przyprawami dodajemy do jogurtu, całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.


2 komentarze: