Z okazji Nowego Roku, chciałbym na samym początku życzyć wszystkim wiele szczęścia, radości w tym 2016 roku! Tym razem zaczniemy od nieco zdrowszej wersji placków Tortilli.
Składniki:
->150g szpinaku mrożonego/świeżego
-> 1.5 szklanki mąki żytniej
-> 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
-> 1 łyżeczka soli
-> 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
-> 3 łyżki oliwy z oliwek
-> ¾ szklanki mleka
Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy, z dodatkiem soli i czosnku, na patelni do czasu aż straci znaczną ilość wody. Chłodzimy. Mleko przelewamy do rondelka grzejemy, dodajemy szpinak. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Zalewamy oliwą, mieszamy. Przelewamy mleko ze szpinakiem. Wyrabiamy ręką przez około 5 minut. Ciasto powinno być dość suche i odchodzić swobodnie od ręki, w przeciwnym razie podsypujemy mąką. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut. Następnie dzielimy sobie na 8 drobniejszych części. Rozwałkowujemy na grubość około 1-2mm. Wykrawamy placki w zależności od preferencji ( można posiłkować się wielkością talerza). Na suchej patelni, dobrze rozgrzanej patelni smażymy ciasto około minuty z każdej strony ( czas zależny od grubości ciasta). Placki można przechowywać w lodówce pod przykryciem nawet kilka dni.
Propozycja podania:
-> Mieszanka sałat
-> 1 papryka czerwona
-> 2 piersi z kurczaka
-> 1 szalotka
-> Pomidorki cherry
-> Oliwa z oliwek
Wykonanie:
Sól, pieprz, curry, chilli, kurkuma, imbir
Pierś kroimy na paski grubości około 1-2 cm. Przekładamy do miski, zalewamy oliwą i i przyprawiamy. Odstawiamy na około 30-45 minut. Pozostałe składniki dokładnie myjemy. Paprykę kroimy w paski podobnej grubości. Pomidorki przekrawamy na pół a cebulę siekamy w pióra. Kurczaka smażymy na patelni kilka minut z każdej strony(aby nie był zbyt suchy).
Na placek układamy sałatę, kurczaka, paprykę pomidorki i cebulę. Zwijamy w placka. Grillujemy kilka minut z każdej strony.
Podajemy z sosem czosnkowym*
-> 3 łyżki jogurtu greckiego
-> 3-4 ząbki czosnku
-> Zioła prowansalskie, bazylia, sól pieprz.
Czosnek trzemy i wraz z przyprawami dodajemy do jogurtu, całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Świetna tortilla
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł na dodanie szpinaku do ciasta :)
OdpowiedzUsuń