Trochę inna wersja bardzo popularnego dania włoskiego.
Składniki:
-> Puree ziemniaczane z 2 ziemniaków
-> 2 szklanki mąki
-> 1 ½ łyżeczki soli
-> 2 łyżki oliwy z oliwek
-> 50g żywych drożdży
-> 1 łyżeczka cukru
-> ¾ szklanki ciepłej wody
-> 400g pomidorków koktajlowych
-> Bazylia
Wykonanie:
Całość rozpoczynamy od przygotowania ziemniaków, które
obieramy i gotujemy do miękkości
w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dodajemy mleka i ubijamy na gładką masę. Studzimy. Ciepłą ( lecz nie gorącą wodę!) przelewamy do miski, dodajemy cukier oraz drożdże, które dokładnie mieszamy. Mieszanina musi stać około 10 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodajemy mąkę, sól oraz oliwę z oliwek wraz z ziemniakami. Ciasto ugniatamy ręcznie ( w razie potrzeby można dodać więcej mąki). Gdy placek jest już gotowy a masa swobodnie odchodzi ponownie przekładamy do miski, nakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Pomidorki myjemy oraz kroimy na pół. Po upływie godziny formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto ląduje w tortownicy. Wierzch wykładamy pomidorami, posypujemy bazylią oraz polewamy oliwą. Pieczemy około 40 minut w nagrzanym do 220C piekarniku.
w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dodajemy mleka i ubijamy na gładką masę. Studzimy. Ciepłą ( lecz nie gorącą wodę!) przelewamy do miski, dodajemy cukier oraz drożdże, które dokładnie mieszamy. Mieszanina musi stać około 10 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodajemy mąkę, sól oraz oliwę z oliwek wraz z ziemniakami. Ciasto ugniatamy ręcznie ( w razie potrzeby można dodać więcej mąki). Gdy placek jest już gotowy a masa swobodnie odchodzi ponownie przekładamy do miski, nakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Pomidorki myjemy oraz kroimy na pół. Po upływie godziny formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto ląduje w tortownicy. Wierzch wykładamy pomidorami, posypujemy bazylią oraz polewamy oliwą. Pieczemy około 40 minut w nagrzanym do 220C piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz