Baner

Wyszukaj na blogu

niedziela, 17 stycznia 2016

Focaccia na bazie ziemniaków

Trochę inna wersja bardzo popularnego dania włoskiego.

 

Składniki:



-> Puree ziemniaczane z 2 ziemniaków

-> 2 szklanki mąki

-> 1 ½ łyżeczki soli

-> 2 łyżki oliwy z oliwek

-> 50g żywych drożdży

-> 1 łyżeczka cukru

-> ¾ szklanki ciepłej wody

-> 400g pomidorków koktajlowych

-> Bazylia



Wykonanie:



Całość rozpoczynamy od przygotowania ziemniaków, które obieramy i gotujemy do miękkości
w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dodajemy mleka i ubijamy na gładką masę. Studzimy. Ciepłą ( lecz nie gorącą wodę!) przelewamy do miski, dodajemy cukier oraz drożdże, które dokładnie mieszamy. Mieszanina musi stać około 10 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodajemy mąkę, sól oraz oliwę z oliwek wraz z ziemniakami. Ciasto ugniatamy ręcznie ( w razie potrzeby można dodać więcej mąki). Gdy placek jest już gotowy a masa swobodnie odchodzi  ponownie przekładamy do miski, nakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Pomidorki  myjemy oraz kroimy na pół.  Po upływie godziny formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto ląduje w tortownicy. Wierzch wykładamy pomidorami, posypujemy bazylią oraz polewamy oliwą. Pieczemy około 40 minut w nagrzanym do 220C piekarniku.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz