Baner

Wyszukaj na blogu

poniedziałek, 17 października 2016

Leśny mech z masą jogurtową

Pyszne, pięknie wyglądające ciasto, które swym smakiem potrafi zaskoczyć niejedną osobę.  







Składniki:

-> 200g świeżego szpinaku
-> 2 szklanki mąki tortowej ( może być 1 ½ w zależności od szpinaku)
-> ½ szklanki cukru kokosowego
-> 2 jajka
-> ¾ szklanki oleju
-> 2 łyżeczki proszku do pieczenia
-> Kilka kropel aromatu waniliowego
Krem jogurtowy :
-> 2 opakowania jogurtu greckiego
-> 1 galaretka ( preferowana agrestowa)
-> 1-2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Szpinak należy dokładnie umyć i wysuszyć. Przełożyć do blendera, zmielić na papkę, która później najlepiej postawić na gazę, aby skapał nadmiar wody. Nastawiamy piekarnik na 180C. Ciasto rozpoczynamy od ucierania całych jajek razem z cukrem. Kolejno ciągła stróżką dodajemy olej, aż do połączenia się składników. Zmniejszamy obroty miksera, wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz aromatem waniliowym. Na najniższych obrotach miksujemy, aż do połączenia się składników. Dodajemy szpinak i łyżką mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy do formy, wcześniej wyłożonej papierem, bądź wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy około 60 minut. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Odkrawamy wierzch ciasta i w palcach rozdrabniamy do miski. Pozostałą część przekrajamy na pół.
Masa:
Należy przygotować gazę, na która wylewamy jogurt i pozostawiamy najlepiej na całą noc (im dłużej tym więcej serwatki spłynie). Kolejno szybkim ruchem przekładamy masę do misy,  miksujemy przez kilka minut dodając stopniowo cukier. Pod koniec ciągiem wlewamy rozpuszczoną galaretkę ( letnia woda, około 1/3 wody na opakowanie), miksując do połączenia się składników.
Kolejność składania ciasta
1 część placka – masa – 2 część placka – masa – rozdrobione ciasto – pestki granatu 







Produkty, mogą Państwo znaleźć 
https://biogo.pl/

Serdecznie polecam i zapraszam!  

1 komentarz:

  1. Uwielbiam to ciasto ;) Co prawda robiłam z nieco innym kremem, ale Twój przepis też ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń