Baner

Wyszukaj na blogu

środa, 29 marca 2017

Domowy deser z pszenicą w miodzie

Gdy nie masz czasu, aby poświęcić go na przygotowanie ulubionego deseru? Jesteś ciągle w biegu, ale nie możesz oprzeć się słodyczy. To jest przepis dla Ciebie! Prosty, szybki i smaczny bez potrzeby pieczenia.. Minimum pracy maksimum radości z jedzenia.


Składniki:

-> 1 paczka herbatników pełnoziarnistych
-> 2 szklanki mleka
-> 2 łyżeczki miodu
-> 3 łyżki mleka w proszku
-> 4 łyżeczki waniliowego serka homogenizowanego
-> 4 łyżeczki żelatyny
-> 2-3 łyżeczki kakao
-> 150g 30% śmietany
-> kilka kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy w garnku [ lecz nie wolno zagotować]. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę dodajemy miód, mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Do miseczki przekładamy serek homogenizowany i dolewamy trochę mleka energicznie mieszając [zapobiega to zwarzeniu się serka]
Tak przygotowany serek dodajemy do pozostałego mleka i mieszamy. Teraz kolej wsypać żelatynę. Jednak trzeba pamiętać, że musimy ją dokładnie rozmieszać w mleku, aby nie powstały grudki. Gdy już wszystkie składniki ze sobą połączymy dzielimy mieszaninę na 2 części. Herbatniki należy rozkruszyć i wsypać na dno tortownicy. Większą przelewamy do tortownicy i czekamy aż lekko wystygnie a następnie wkładamy do lodówki. Do reszty dosypujemy kakao i dokładnie mieszamy [ mleko musi być dość ciepłe, aby dokładnie rozmieszać kakao]. Odstawiamy na bok. Gdy 1 warstwa lekko stężeje nakładamy ciemną i wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Po upływie czasu schłodzoną śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy do uzyskania bitej śmietany. Pod koniec wsypujemy cukier puder i chwilę łączymy ze sobą. Przekładamy na ciemną warstwę ciasta. Kolejno wsypujemy pszenicę w miodzie, lekko uciskając ręką, aby „przykleiła się” do naszej śmietany. Polewamy rozpuszczoną czekoladą. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz