Dziś zaczynamy lekko na słodko, lekko dietetycznie i niecodziennie. Ciasto marchewkowe - klasyk w wielu krajach, jednakże dziś starałem się pokazać trochę inny sposób jego podania. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :)
Składniki:
-> 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
-> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-> 1 łyżeczka sody
-> 2 łyżeczki cynamonu
-> ½ łyżeczki imbiru w proszku
-> ½ łyżeczki soli
-> Szczypta gałki muszkatołowej
-> ½ szklanki cukru brązowego
-> ¾ szklanki oleju
-> ½ szklanki maślanki
-> 3 jajka
-> 2 szklanki startej marchewki
-> ½ szklanki rodzynek
-> Kilka kropli ekstraktu waniliowego
Masa:
-> 400g serka mascarpone
->1 szklanka masła orzechowego ( 1.5 w zależności od gęstości)
-> ½ szklanki cukru pudru
-> Szczypta soli
-> Ekstrakt waniliowy
Wykonanie:
Nastawiamy piekarnik na 180C. W tym czasie do dużej miski przesypujemy
wszystkie sypkie składniki (mąka, proszek, soda, cynamon, imbir, sól, gałkę
muszkatołową oraz cukier). Mieszamy ze sobą. W drugiej misce pozostałe tzw.
mokre składniki : jajka, maślankę, olej, ekstrakt waniliowy, które ze sobą łączymy,
aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy startą marchewkę wraz z rodzynkami.
Przelewamy do misy z suchymi składniki, dokładnie ze sobą mieszamy.
Tortownicę należy wysmarować tłuszczem i obłożyć papierem do
pieczenia. Przelewamy ciasto, pieczemy około 50-60 minut ( jest też możliwość
rozlania na 3 niższe placki i piec 25-30 minut), najlepiej sprawdzać wykałaczką
czy ciasto jest gotowe.
Podczas pieczenia należy przygotować krem. W tym celu
potrzebujemy wysokiego, do którego przekładamy serek mascarpone oraz masło
orzechowe. Wszystko mixujemy do czasu uzyskania jednolitej masy, stopniowo
dodając cukier i ekstrakt waniliowy wraz z jogurtem greckim, ilość musimy
dostosować do konsystencji kremu.
Ostudzone ciasto kroimy na 3 części. Układamy pojedynczo, a
pomiędzy wylewamy część kremu.
½ kremu należy zostawić na dekorację wierzchnią. Na końcu można przyozdobić posiekanymi orzeszkami ziemnymi i polać roztopioną gorzką czekoladą. Podawać najlepiej dnia następnego, kiedy wszystkie smaki się połączą.
½ kremu należy zostawić na dekorację wierzchnią. Na końcu można przyozdobić posiekanymi orzeszkami ziemnymi i polać roztopioną gorzką czekoladą. Podawać najlepiej dnia następnego, kiedy wszystkie smaki się połączą.
Jaka średnica tortownicy?
OdpowiedzUsuń20 cm :)
UsuńKomentarz mojego męża: 'najpyszniejsze ciasto jakie jadlem':)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, jedynie zamieniłam cukier w kremie na dojrzałe banany.
miło czytać takie komentarze :) Dziękuję bardzo :)
UsuńAle w przepisie nie ma jogurtu greckiego? To ile go dać? Dziękuję
OdpowiedzUsuńojj moje niedopatrzenie :) Nie ma jednoznacznej ilości, wszystko zależy od konsystencji masy :) ja użyłem całe opakowanie
Usuń