Dziś w propozycji włoskie gnocchi, które bardzo przypominają nasze polskie kopytka :) Przepis zainspirowany jednym z popularnych programów kulinarnych, lecz w trochę innej wersji
Składniki:
-> 2 buraki
-> 250g ziemniaków
-> 1 jajko
-> 75 g mąki
-> 1 łyżka tartego parmezanu ( można pominąć)
-> sól, pieprz, tymianek,
-> garść orzechów włoskich
-> jogurt naturalny
-> 250g ziemniaków
-> 1 jajko
-> 75 g mąki
-> 1 łyżka tartego parmezanu ( można pominąć)
-> sól, pieprz, tymianek,
-> garść orzechów włoskich
-> jogurt naturalny
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy buraka owiniętego w
folię przez około godzinę. W tym czasie gotujemy ziemniaki w mundurkach (
dzięki czemu wchłoną one mniejszą liczbę wody i zredukuje to ilość użytej
mąki). Buraka obieramy ze skórki i blendujemy na gładką masę. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i
rozgniatamy. Dodajemy tarty parmezan, jajko oraz przyprawy. Wszystko ze sobą
mieszamy i stopniowo dodajemy puree buraczane. Dodajemy mąkę i przechodzimy do
wyrabiania ręcznego. Ciasto dzielimy
sobie na kilka porcji i z każdą przy pomocy dłoni rozwałkowujemy na niezbyt
gruby rulon z którego kroimy gnocchi. Do gotującej się wrzącej wody wrzucamy
kluseczki i gotujemy aż wypłyną na wierzch. Wykładamy na talerz polewamy
jogurtem i posypujemy orzechami włoskimi, które wcześniej można podprażyć na
suchej patelni.
Cudowny kolor, muszę wypróbować kiedyś na obiad :)
OdpowiedzUsuń