Baner

Wyszukaj na blogu

sobota, 19 marca 2016

Gnocchi na bazie pieczonych buraków z orzechami i jogurtem.

Dziś w propozycji włoskie gnocchi, które bardzo przypominają nasze polskie kopytka :) Przepis zainspirowany jednym z popularnych programów kulinarnych, lecz w trochę innej wersji



Składniki:

-> 2 buraki
-> 250g ziemniaków
-> 1 jajko
-> 75 g mąki
-> 1 łyżka tartego parmezanu ( można pominąć)
-> sól, pieprz, tymianek,
-> garść orzechów włoskich
-> jogurt naturalny

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy buraka owiniętego w folię przez około godzinę. W tym czasie gotujemy ziemniaki w mundurkach ( dzięki czemu wchłoną one mniejszą liczbę wody i zredukuje to ilość użytej mąki). Buraka obieramy ze skórki i blendujemy na gładką masę.  Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i rozgniatamy. Dodajemy tarty parmezan, jajko oraz przyprawy. Wszystko ze sobą mieszamy i stopniowo dodajemy puree buraczane. Dodajemy mąkę i przechodzimy do wyrabiania ręcznego.  Ciasto dzielimy sobie na kilka porcji i z każdą przy pomocy dłoni rozwałkowujemy na niezbyt gruby rulon z którego kroimy gnocchi. Do gotującej się wrzącej wody wrzucamy kluseczki i gotujemy aż wypłyną na wierzch. Wykładamy na talerz polewamy jogurtem i posypujemy orzechami włoskimi, które wcześniej można podprażyć na suchej patelni. 



1 komentarz:

  1. Cudowny kolor, muszę wypróbować kiedyś na obiad :)

    OdpowiedzUsuń