Polędwiczki wieprzowe w sosie jogurtowo-musztardowym.
Składniki:
Polędwiczki wieprzowe w sosie jogurtowo-musztardowym
( porcja dla 1 osoby)
( porcja dla 1 osoby)
-> 250g polędwiczki wieprzowej
-> 3 ząbki czosnku
-> Masło do smażenia
-> 100-150g jogurtu greckiego
-> 2 łyżeczki musztardy francuskiej
-> 1 łyżeczka musztardy miodowej
-> Sól, pieprz.
Wykonanie:
Polędwiczkę płuczemy i dokładnie suszymy ręcznikiem
papierowym. Kroimy na plastry grubości około 1-2cm. Rozbijamy delikatnie
pięścią. Solimy i pieprzymy z każdej strony. W tym czasie rozgrzewamy masło na
patelni. Smażymy polędwiczki obustronnie po kilka minut, aż się zarumienią razem
z pokrojonym czosnkiem. Dolewamy niewielką ilość wody i dusimy pod przykryciem około 25 minut
( do miękkości).
W osobnej miseczce mieszamy jogurt z musztardami, solimy i pieprzymy. Stawiamy w rondelku i podgrzewamy ( nie zagotowywać ). Gdy polędwiczki będą gotowe przekładamy można dodać sos i chwilkę razem podgrzewać, bądź wyłożyć na talerz i polać ciepłym sosem.
z pokrojonym czosnkiem. Dolewamy niewielką ilość wody i dusimy pod przykryciem około 25 minut
( do miękkości).
W osobnej miseczce mieszamy jogurt z musztardami, solimy i pieprzymy. Stawiamy w rondelku i podgrzewamy ( nie zagotowywać ). Gdy polędwiczki będą gotowe przekładamy można dodać sos i chwilkę razem podgrzewać, bądź wyłożyć na talerz i polać ciepłym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz