Baner

Wyszukaj na blogu

sobota, 12 grudnia 2015

Omlet śniadaniowy na bazie jogurtu greckiego.

Puszysty omlet na bazie jogurtu greckiego.

Ciekawa alternatywa dla zwykłego omletu. Moja propozycja jest wzbogacona w dodatkowy arsenał białka niezbędnego do długotrwałego utrzymania sytości.



Składniki:


-> 120g jogurtu greckiego

-> 2 jajka

-> 40g mąki pełnoziarnistej

-> ½ łyżeczki proszku do pieczenia

-> Kilka kropli aromatu waniliowego ( alternatywnie cukier waniliowy)

-> Szczypta soli



Wykonanie:


Rozpoczynamy od zmiksowania jajek wraz z jogurtem greckim i solą. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie uruchamiamy mikser, aż do uzyskania gładkiej masy. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu ( można użyć masła, bądź oleju roślinnego). Smażymy na niewielkim ogniu około 4-5 minut z każdej strony (najlepiej pod przykryciem dzięki czemu góra omletu szybciej się zetnie). Przewracamy przy użyciu szpatuły. Uwaga, aby nie użyć zbyt małej patelni, ciasto naprawdę bardzo rośnie i może pojawić się problem przy obracaniu omletu.

Polecam podać z dżemem i świeżymi owocami. 





5 komentarzy:

  1. wygląda pysznie i na pewno tak smakuje :)
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja zrobiłam i choć zapomniałam dodac proszku, też pięknie urósł.
    Zapraszam na https://ciachblog.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja ubilam bialka i niestety nie rosnie zbytnio :/ robie na jugurcie naturalnym, czy to ma jakieś znaczenie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się ten omlet w tych proporcjach nie ma szans na wyrośnięcie. Proszę się nie przejmować.

      Usuń
  4. Dobra śniadanie to podstawa!

    OdpowiedzUsuń