Baner

Wyszukaj na blogu

niedziela, 16 sierpnia 2015

Bezmączne placki owsiane z jabłkiem i bakaliami.

Kolejny pomysł na poranną owsiankę.


Składniki:

-> 1 szklanka płatków owsianych
  -> 3/4  szklanki wody
  -> 1/2 szklanki mleka
-> 1 jajko
  -> 1 jabłko
-> 1 łyżeczka miodu
  -> cynamon, kardamon
                 -> wszelkiego rodzaju bakalie co mamy w domu 
[ migdały, orzechy, żurawina, kokos, słonecznik]

Wykonanie:

Płatki owsiane zalewamy mieszanką ciepłej wody z mlekiem. Odstawiamy na jakieś 30 min [aż płatki wsiąkną cały płyn]. W tym czasie ścieramy jabłko na grubych okach [ może być dowolny owoc w zależności od sezonu] i przyprawiamy cynamonem. Do płatków wbijamy jajko i dodajemy starte jabłko, miód oraz bakalie, dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelnie smażymy placki z niewielką ilością tłuszczu. Następnie nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowych ręcznikach. Proponuję przed podaniem posmarować dżemem.


10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj zapomniałem napisać! :) Już uzupełniam - 1 łyżeczkę :)

      Usuń
  2. A bakalie to żeby posypać później?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj! Kolejna wpadka :) Bakalie należy dodać do ciasta razem z miodem :)

      Usuń
  3. Jak już w poprzednich komentarzach wszystkie dane zostały uzupełnione to mi wypada przystąpić do przyrządzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Zależy od tego jak bardzo lubisz jego smak. Ja daję średnio nieco ponad 1/2 łyżeczki :)

      Usuń
  5. Super. To naprawdę proste w przyrządzeniu smakołyki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo prosty i orginalny przepis!!!

    OdpowiedzUsuń