Gdy nie masz czasu, aby poświęcić go na
przygotowanie ulubionego deseru? Jesteś ciągle w biegu, ale nie możesz oprzeć
się słodyczy. To jest przepis dla Ciebie! Prosty, szybki i smaczny bez potrzeby
pieczenia.. Minimum pracy maksimum radości z jedzenia.
Składniki:
-> 1 paczka herbatników pełnoziarnistych
-> 2 szklanki
mleka
-> 2 łyżeczki miodu
-> 3 łyżki mleka w proszku
-> 4 łyżeczki waniliowego serka homogenizowanego
-> 4 łyżeczki żelatyny
-> 2-3 łyżeczki kakao
-> 150g 30% śmietany
-> kilka kostek gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy w garnku [ lecz
nie wolno zagotować]. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę dodajemy miód, mleko
w proszku i dokładnie mieszamy. Do miseczki przekładamy serek homogenizowany i
dolewamy trochę mleka energicznie mieszając [zapobiega to zwarzeniu się serka]
Tak przygotowany serek dodajemy do pozostałego mleka i mieszamy. Teraz kolej
wsypać żelatynę. Jednak trzeba pamiętać, że musimy ją dokładnie rozmieszać w
mleku, aby nie powstały grudki. Gdy już wszystkie składniki ze sobą połączymy
dzielimy mieszaninę na 2 części. Herbatniki należy rozkruszyć i wsypać na dno
tortownicy. Większą przelewamy do tortownicy i czekamy aż lekko wystygnie a
następnie wkładamy do lodówki. Do reszty dosypujemy kakao i dokładnie mieszamy
[ mleko musi być dość ciepłe, aby dokładnie rozmieszać kakao]. Odstawiamy na
bok. Gdy 1 warstwa lekko stężeje nakładamy ciemną i wstawiamy do lodówki,
najlepiej na kilka godzin. Po upływie czasu schłodzoną śmietanę przelewamy do
wysokiego naczynia i ubijamy do uzyskania bitej śmietany. Pod koniec wsypujemy
cukier puder i chwilę łączymy ze sobą. Przekładamy na ciemną warstwę ciasta.
Kolejno wsypujemy pszenicę w miodzie, lekko uciskając ręką, aby „przykleiła
się” do naszej śmietany. Polewamy rozpuszczoną czekoladą. Wkładamy do lodówki
najlepiej na całą noc.