Puszysty omlet na bazie jogurtu greckiego.
Ciekawa
alternatywa dla zwykłego omletu. Moja propozycja jest
wzbogacona w dodatkowy arsenał białka niezbędnego do długotrwałego utrzymania
sytości.
Składniki:
-> 120g
jogurtu greckiego
-> 2 jajka
-> 40g mąki
pełnoziarnistej
-> ½
łyżeczki proszku do pieczenia
-> Kilka
kropli aromatu waniliowego ( alternatywnie cukier waniliowy)
-> Szczypta
soli
Wykonanie:
Rozpoczynamy
od zmiksowania jajek wraz z jogurtem greckim i solą. Następnie dodajemy mąkę
oraz proszek do pieczenia i ponownie uruchamiamy mikser, aż do uzyskania
gładkiej masy. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu ( można
użyć masła, bądź oleju roślinnego). Smażymy na niewielkim ogniu około 4-5 minut
z każdej strony (najlepiej pod przykryciem dzięki czemu góra omletu szybciej
się zetnie). Przewracamy przy użyciu szpatuły. Uwaga, aby nie użyć zbyt małej
patelni, ciasto naprawdę bardzo rośnie i może pojawić się problem przy
obracaniu omletu.
Polecam
podać z dżemem i świeżymi owocami.
wygląda pysznie i na pewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
ja zrobiłam i choć zapomniałam dodac proszku, też pięknie urósł.
OdpowiedzUsuńZapraszam na https://ciachblog.wordpress.com/
Ja ubilam bialka i niestety nie rosnie zbytnio :/ robie na jugurcie naturalnym, czy to ma jakieś znaczenie?
OdpowiedzUsuńzgadza się ten omlet w tych proporcjach nie ma szans na wyrośnięcie. Proszę się nie przejmować.
UsuńDobra śniadanie to podstawa!
OdpowiedzUsuńZrobilam wedle przepisu i niestety nie był dobry
OdpowiedzUsuń