Jaglane tiramisu deser, który jest zdrowszą i mniej kaloryczną wersją tradycyjnego tiramisu.
Składniki:
->100g kaszy jaglanej
-> 600g gęstego serka homogenizowanego (naturalny)
-> 4 łyżeczki miodu
-> 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-> Sok z ½ cytryny
-> 50ml wody
-> Kakao ciemne, skórka z cytryny
Wykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odkładamy i studzimy. W tym czasie należy zagotować wodę, w której parzymy
kawę. Serek przekładamy do większego naczynia, dodajemy sok z cytryny oraz miód
( około 3-4 łyżeczek). Najlepiej robić to stopniowo i w trakcie degustować czy
balans kwas-słodycz jest dla Was odpowiedni. Wszystko dokładnie mieszamy i
odstawiamy.
Do przestudzonej kaszy dodajemy napar z kawy oraz łyżeczkę
miodu. Wszystko mieszamy dokładnie. Wykładamy dno pucharków. Przekładamy do
lodówki na około 30 minut.
Na bazę wykładamy serek cytrynowo-miodowy i ustawiamy w
lodówce na minimum godzinę ( ja swoje pozostawiłem na całą noc, im dłużej tym
lepiej).
Na wierzch sypiemy
kakao oraz niewielką ilość skórki z cytryny, dodatkowo do dekoracji można
ułożyć listek świeżej mięty.
Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńjuż mnie kupiłeś tym tiramisu! :) zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńO jaki fajny deser
OdpowiedzUsuńHej, wygląda pysznie. Niestety serek homogenizowany nie jest zdrowy, jak myślisz czym można go zastąpić?
OdpowiedzUsuńpadła poniżej propozycja, aby zastąpić jogurtem greckim :)
UsuńJa bym zastąpiła jogurtem naturalnym typu ?grecki.Co myslisz?
OdpowiedzUsuńMyślę, że też może być! :) Koniecznie daj znać jak zrobisz :)
UsuńIle ma kcal? :)
OdpowiedzUsuń