Domowa wersja znanych batoników bounty :)
Składniki:
-> 250g wiórków kokosowych
-> 1 szklanka kaszy jaglanej
-> 3 szklanki wody
-> 1-2 laski wanilii
-> 1-2 łyżeczki miodu
-> 200g czekolady [ 80% kakao]
Wykonanie:
Kaszę jaglaną zalewamy 2 szklankami wody i odstawiamy na
kilka godzin [ można zostawić na noc]. Po tym czasie kaszę wraz z wodą, która
pozostała przekładamy do garnka i dolewamy kolejną szklankę. Gotujemy pod
przykryciem, aż niemal cała woda się wchłonie. Ściągamy naczynie, dodajemy
wiórki kokosowe, miód oraz ziarna wanilii. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy
na jednolitą masę [ można przy użyciu widelca bądź tłuczka do ziemniaków. Gotową masę przekładamy do kwadratowego bądź
prostokątnego naczynia o grubości około 3-4 cm [w zależności od preferencji]. Wkładamy do lodówki na około 30-45 minut. Pod
koniec upływającego czasu rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej dodając do
czekolady wody, aby uzyskać półpłynną konsystencję. Wyjmujemy naszą masę z
lodówki i przekładamy najlepiej na deskę do krojenia. Polewamy wierzch oraz
brzegi czekoladą. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut, aby stężała
czekolada. Następnie w pozostałej czekoladzie maczamy dna naszych batoników. Do
lodówki na kolejne 45 minut i gotowe.
Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie desery można również
posłodzić czekoladę.
Na pewno wypróbuję ten przepis. Uwielbiam klasyczne Bounty, ale taka zdrowsza wersja bardziej mi pasuje:)
OdpowiedzUsuńWow! Mam wielką ochote na coś zdrowego i kokosowego :) Strzał w dziesiątkę! :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry.
OdpowiedzUsuńPoprawna forma to "wiórków kokosowych". Źródło: słownik PWN.
ok ;)
UsuńDobrze, że wiórkowce tego nie wiedziały, bo jeszcze by smakowały inaczej ;)
UsuńNa bank wypróbuję :) Inspiracja na weekend :)
OdpowiedzUsuńChyba Można od razu ugotowac kaszę, prawda? Czy konieczne trzeba ja namaczac?
OdpowiedzUsuńzdecydowanie lepiej namoczyć :)
UsuńWłaśnie robię, bo musze schudnąć a słodkie kocham
OdpowiedzUsuń