Strony

czwartek, 25 lutego 2016

Wyniki konkursu!

Witam! 

Dziękuję wszystkim za nadesłane propozycje! Niestety zwycięzca może być tylko 1! Nie było łatwo, lecz ostatecznie zwycięzcą została Pani Julia za przepis:

Jabłkowe kluski kładzione na mleku

Składniki:

-> 1 małe jabłko
-> 1 jajko
-> 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
-> 250 ml mleka
-> ew. coś do posłodzenia

Przygotowanie:

Mleko wstawiamy na mały ogień. W międzyczasie jabłko obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Mieszamy mąkę, jajko i starte jabłko. Jeśli masa jest za mało słodka to możemy dodać cukier, miód lub syrop klonowy. Do gotującego się mleka wkładamy porcje ciasta, zamaczając łyżkę każdorazowo. Kluski gotować 4-5 minut na małym ogniu.
Najlepiej smakują posypane cynamonem lub razem z zimnym mlekiem.
Smacznego!

Dalsze informacje zostały wysłane na maila! Dziękuję i pozdrawiam! 

środa, 24 lutego 2016

Pieczony kurczak caprese.

Kolejna propozycja na urozmaicenie codziennego filetu z kurczaka!


Składniki:

-> 3 pojedyncze piersi z kurczaka
-> ½ awokado
-> 1 ser mozzarella
-> ½ pomidora
-> Oliwa z oliwek
-> Sól, pieprz, czosnek, chilli, 

Wykonanie:

Całość zaczynamy od przygotowania mięsa. Piersi lekko rozbijamy jeśli są zbyt grube. Usuwamy fragmenty błon i tłuszczu widniejące na nim. Przekładamy do miski, zalewamy oliwą ( około 1 łyżka) dodajemy przyprawy, dokładnie obtaczamy mięso w marynacie i pozostawiamy na 1-2h.
Po upływie czasu na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu smażymy pierś kilka minut z każdej strony ( w zależności od grubości filetu). Na sam koniec na 1 ze stron kładziemy najpierw ser mozzarella, plaster awokado oraz pomidora. Przykrywamy i dusimy około 5 minut. Przekładamy na talerz posypujemy ziołami oraz polewamy sosem balsamicznym.






poniedziałek, 15 lutego 2016

Pieczona owsianka w stylu „greckim"



Ostatnio już miałem przesyt owsianek na słodko więc postanowiłem coś zmienić i w takim oto sposób powstała owsianka w stylu „greckim” tudzież śródziemnomorskim… Prawdopodobnie na półwyspie apenińskim jest nieznana, ale nazwa powstała z nawiązania do jej składników.


Składniki:


-> 5 łyżek płatków owsianych

-> Wrząca woda

-> Oliwa z oliwek (1-2 łyżki)

-> 10 pomidorków koktajlowych

-> 50g sera feta

-> 8-10 czarnych oliwek

-> Sól, pieprz, chilli, bazylia


Wykonanie: 


Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem ( na równi z ich poziomem). Odstawiamy do całkowitego wchłonięcia wody. Dodajemy sól, pieprz, chilli wraz z ziołami oraz oliwa z oliwek. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy pokrojone pomidorki, oliwki  oraz ser feta. Skraplamy oliwa i posypujemy ziołami. Zapiekamy w temperaturze 180C przez około 30-35minut.



czwartek, 11 lutego 2016

Konkurs - wygraj książkę

Witam,

Dziś mam dla Was konkurs, w którym można wygrać książkę "Zdrowie zaczyna się w brzuchu*": autorstwa dr. J.Sonnenburg oraz dr. E Sonnenburg, którzy pracują w szkole Medycznej Stanford.

Dodatkowo jeśli zwycięzcą zostanie autor bloga, jego przepis zostanie opublikowany wraz z linkiem źródłowym.

Tematem konkursu będzie "Jesteś tym, co jesz" czyli zdrowe potrawy z wykorzystaniem co najmniej jednego z  sezonowych
Warzyw:brukselka, buraki, cykoria,kapusta, marchewka, ziemniaki 
owoców: jabłka, gruszki!

Każdy może zamieścić maksymalnie 2 przepisy!

Żeby wziąć udział w konkursie należy:

1) Polubić mój profil na fb Jedz zdrowo żyj zdrowo! (jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś :)
2) Dodać mój blog do kręgów. 
3) Opublikować przepis w komentarzu pod tym postem, koniecznie napisz swoje Imię oraz adres mailowy.

Konkurs trwa od dziś tj. 11.02.2016 do 21.02.2016 23:59. Po czym w ciągu 3 dni roboczych zostanie ogłoszony zwycięzca. 



* wysyłka nagrody jednie na terenie Rzeczpospolitej Polska

wtorek, 9 lutego 2016

Domowe ciasto "Kinder mleczna kanapka"

Dziś troszeczkę mniej zdrowo, ale każdemu od czasu do czasu należy się chwila zapomnienia, czyli tzw. "cheatday". W propozycji ciasto, które smakiem i wyglądem nawiązuje do znanego deseru
"Kinder mleczna kanapka". 





Składniki: 

Biszkopt:

-> 6 jajek
-> ¾ szklanki cukru
-> 90g mąki
-> 35g kakao
-> Szczypta soli
-> Łyżeczka soku z cytryny
-> 2 łyżki oleju
-> 2 łyżki mleka

Krem:

-> 250g masła
-> ½ szklanki mleka
-> 1 łyżka cukru
-> 1 łyżeczka cukru waniliowego
-> 2 szklanki mleka w proszku

Polewa:

-> 100 g gorzkiej czekolady
-> 50g masła

Wykonanie: 

Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę w wysokim naczyniu. Ciągle miksując dodajemy stopniowo cukier. Gdy już składniki dobrze się połączą kolej na żółtka, również pojedynczo. Gdy masa zgęstnieje skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą oraz mlekiem i chwilę miksujemy. Mąkę oraz kakao przesiewamy i dokładnie mieszamy przy użyciu łyżki. Blachę wykładamy pergaminem ( najlepiej wcześniej ją natłuścić) i pieczemy 30 minut  w 180C. Po wystudzeniu przekrajamy na dwie równe połowy.

Krem:
Do ½ szklanki mleka dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia. Masło ( w temperaturze pokojowej) ucieramy na gładko. Stopniowo dodając mleko ciągle miksujemy. Następnie porcjami dodajemy mleko w proszku i miksujemy do uzyskania masy ( jeśli będzie zbyt gęsta można dodać więcej mleka). 
* pierwotnie w przepisie jest znacznie większa ilość cukru, jednak wg mnie wtedy ciasto będzie zbyt słodkie.
Polewa:
Masło przekładamy do rondelka i wrzucamy czekoladę. Na małym palniku mieszamy, aż całość się rozpuści.
Wykończenie:
Układamy 1 warstwę ciasta, na nią wykładamy masę i równie rozsmarowywujemy. Przykrywamy drugim plackiem, który polewamy czekoladą. Wkładamy do lodówki na około 2h. 





piątek, 5 lutego 2016

Jaglane tiramisu ( wersja light).

Jaglane tiramisu deser, który jest zdrowszą i mniej kaloryczną wersją tradycyjnego tiramisu.




Składniki:


->100g kaszy jaglanej

-> 600g gęstego serka homogenizowanego (naturalny)

-> 4 łyżeczki miodu

-> 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej

-> Sok z ½ cytryny

-> 50ml wody

-> Kakao ciemne, skórka z cytryny


Wykonanie:


Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odkładamy i studzimy. W tym czasie należy zagotować wodę, w której parzymy kawę. Serek przekładamy do większego naczynia, dodajemy sok z cytryny oraz miód ( około 3-4 łyżeczek). Najlepiej robić to stopniowo i w trakcie degustować czy balans kwas-słodycz jest dla Was odpowiedni. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Do przestudzonej kaszy dodajemy napar z kawy oraz łyżeczkę miodu. Wszystko mieszamy dokładnie. Wykładamy dno pucharków. Przekładamy do lodówki na około 30 minut.

Na bazę wykładamy serek cytrynowo-miodowy i ustawiamy w lodówce na minimum godzinę ( ja swoje pozostawiłem na całą noc, im dłużej tym lepiej).

 Na wierzch sypiemy kakao oraz niewielką ilość skórki z cytryny, dodatkowo do dekoracji można ułożyć listek świeżej mięty.

Smacznego!