Dziś troszeczkę mniej zdrowo, ale każdemu od czasu do czasu należy się chwila zapomnienia, czyli tzw. "cheatday". W propozycji ciasto, które smakiem i wyglądem nawiązuje do znanego deseru
"Kinder mleczna kanapka".
"Kinder mleczna kanapka".
Składniki:
Biszkopt:
-> 6 jajek
-> ¾ szklanki cukru
-> 90g mąki
-> 35g kakao
-> Szczypta soli
-> Łyżeczka soku z cytryny
-> 2 łyżki oleju
-> 2 łyżki mleka
Krem:
-> 250g masła
-> ½ szklanki mleka
-> 1 łyżka cukru
-> 1 łyżeczka cukru waniliowego
-> 2 szklanki mleka w proszku
Polewa:
-> 100 g gorzkiej czekolady
-> 50g masła
Wykonanie:
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka z dodatkiem soli ubijamy
na sztywną pianę w wysokim naczyniu. Ciągle miksując dodajemy stopniowo cukier.
Gdy już składniki dobrze się połączą kolej na żółtka, również pojedynczo. Gdy
masa zgęstnieje skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą oraz mlekiem i chwilę
miksujemy. Mąkę oraz kakao przesiewamy i dokładnie mieszamy przy użyciu łyżki.
Blachę wykładamy pergaminem ( najlepiej wcześniej ją natłuścić) i pieczemy 30
minut w 180C. Po wystudzeniu przekrajamy
na dwie równe połowy.
Krem:
Do ½ szklanki mleka dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i
dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia. Masło ( w temperaturze pokojowej)
ucieramy na gładko. Stopniowo dodając mleko ciągle miksujemy. Następnie
porcjami dodajemy mleko w proszku i miksujemy do uzyskania masy ( jeśli będzie
zbyt gęsta można dodać więcej mleka).
* pierwotnie w przepisie jest znacznie większa ilość cukru, jednak wg mnie wtedy ciasto będzie zbyt słodkie.
Polewa:
Masło przekładamy do rondelka i wrzucamy czekoladę. Na małym
palniku mieszamy, aż całość się rozpuści.
Wykończenie:
Układamy 1 warstwę ciasta, na nią wykładamy masę i równie
rozsmarowywujemy. Przykrywamy drugim plackiem, który polewamy czekoladą.
Wkładamy do lodówki na około 2h.
Pyszności taka kanapka domowa :) Bo kto to wie co tam jest w tej kupnej :)
OdpowiedzUsuńmasz rację ! :) a tak to chociaż wiadomo co się je :)
Usuńna jaką blaszkę jest ta porcja?
OdpowiedzUsuńczy podczas rozpuszczania cukrów w mleku to mleko podgrzewamy??
Na standardową blachę 20x35cm. Jeśli chodzi o podgrzewanie to zależy ile cukru się dodaje. W oryginale było 1/2 szklanki (wtedy należy podgrzać, lecz przed dodaniem do masła ostudzić) z racji, że zmniejszyłem znacznie ilość cukru to taka ilość rozpuściła się w zimnym mleku :)
UsuńCzy trzeba dać mleko w proszku czy można to czymś zastąpić? 😉
UsuńWitam,
Usuńkiedyś spotkałem się z wersją gdzie użyto serka mascarpone, jednak oczywiście znacznie zmieni to smak ciasta :)
Pozdrawiam
Jakie mleko w proszku dodajemy?
OdpowiedzUsuńJakie mleko w proszku dodajemy?
OdpowiedzUsuńTrzeba w proszku czy można z butelki
OdpowiedzUsuńNależy użyć obu, mleko w butelce do rozpuszczania cukru, mleko w proszku musi być gdyż ono nadaje ciastu specyficzny smak :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
miałam taki przepis jednak mleko w proszku nie całkiem się zmieszało zostały grudki pomimo miksowania co jest nie tak??
UsuńJeśli chodzi o markę to dowolne :) Ja akurat używałem firmy Gostyń. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Pyszne ciacho.
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę to ciasto ☺
OdpowiedzUsuńKoniecznie podziel się wrażeniami! :)
UsuńWłaśnie piekę to ciasto ☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam mleczną kanapkę, muszę spróbować Twojej wersji home-made! :D
OdpowiedzUsuńmuszę w końcu wypróbować to ciasto :) wygląda bardzo smacznie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńidealne na dziś :)
OdpowiedzUsuńNie pogardzę takim ciastem :)
OdpowiedzUsuń