Po raz kolejny na moim stole goszczą tosty francuskie w
wersji na słodko. Tym razem w czekoladzie! Gdy pierwszy raz ujrzałem tę
kombinację, od razu wiedziałem, że prędzej czy później będę musiał ją wypróbować! Oto i jest!
Składniki:
-> 6 kromek chleba żytniego
-> 45g czekolady
-> 1 jajko
-> 100ml mleka
-> Cukier puder, cynamon,
-> Maliny ( bądź dżem malinowy)
-> Masło do smażenia
Wykonanie:
Mleko przelewamy do rondelka (najlepiej na dno dać odrobinę
wody, dzięki czemu mleko nigdy nam się nie przypali) i dodajemy pokrojoną
drobno czekoladę. Grzejemy do czasu, aż „sałatka z kakaowca” się rozpuści.
Odstawiamy do przestygnięcia. Po upływie określonego czasu jajko wbijamy do
głębokiego talerza, dolewamy mleka i wszystko ze sobą ubijamy. Rozpuszczamy
masło na patelni a kromki chleba maczamy w masie jajecznej. Na gorący tłuszcz
kładziemy chleb, smażymy z każdej strony kilka minut. Przekładamy na ręcznik
papierowy, aby odciągnąć nadmiar tłuszczu. Wykładamy na talerz, posypujemy cukrem
pudrem zmieszanym z cynamonem oraz malinami.
Już tak dawno nie jadłam francuskich tostów, a w czekoladzie to nigdy w życiu. Na pewno niedługo takie zrobię :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSuper 👌 Napewno spróbuję je zrobić :)
OdpowiedzUsuń