Jedne z ulubionych deserów w moim domu rodzinnym.
Kruche ciasto:
-> 300g mąki
-> 200g masła
-> 100g cukru (najlepiej pudru)
-> 2 żółtka
-> sól
Masa:
-> Kostka masła
-> 1 puszka masy kajmakowej
-> 1 niepełny kieliszek spirytusu
Dodatkowo:
-> 1 galaretka truskawkowa
-> 1 tabliczka czekolady ( opcjonalnie polewa w saszetce)
-> ½ puszka brzoskwiń
-> Konfitura malinowa
Wykonanie:
Całość rozpoczynamy od wykonania ciasta na babeczki ( z
wyżej podanego przepisu wychodzi około 20 babeczek). Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Mąkę
przesiewamy na stolnicy z dodatkiem szczypty soli. Masło kroimy na niewielką
kostkę ( należy pamiętać, aby było schłodzone!). Dalej przy użyciu noża siekamy
go razem z mąką na malutkie kawałki ( przypominające konsystencje ryżu).
Przesypujemy cukier oraz żółtka. Zagniatamy ciasto ręcznie, należy pamiętać,
aby zrobić to jak najszybciej nim masło przejmie temperaturę dłoni. Ciasto
powinno odklejać się od rąk. Formujemy kulę, zawijamy folią aluminiową i
wkładamy do lodówki na około 30-45 minut. Po tym czasie wyjmujemy. Ciasto
należy rozwałkować na grubość około 5 mm. Z ciasta przy użyciu 1 foremki
wycinamy odpowiedniej wielkości fragmentu. Wciskamy w foremki wcześniej
posmarowane niewielką ilością masła. Pieczemy 15-20 minut.
Kolejno przygotowujemy galaretkę według przepisu na
opakowaniu, odstawiamy do całkowitego stężenia.
Następnym krokiem jest sporządzenie masy. Rozpoczynamy od
tego, że masło powinno być w temperaturze pokojowej ( najlepiej wyjąć z lodówki
na około 1-2h przed użyciem). Przekładamy je do miski i przy użyciu miksera
ucieramy na puch. Następnie dodajemy niewielkimi porcjami ( 1-2 łyżki) masę
kajmakową cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodać spirytus i wymieszać
dokładnie.
Stężałą galaretkę kroimy w niewielką kostkę. Podobnie
postępujemy z brzoskwiniami.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rondelka
nalewamy niewielką ilość wody. Na wierzch kładziemy miseczkę a w niej rozdrobioną czekoladę. Grzejemy do
czasu, aż całkowicie się rozpuści.
Dekorację babeczek rozpoczynamy od nałożenia około ½
łyżeczki konfitury na spód babeczki, na to przy użyciu rękawa cukierniczego,
nakładamy masę kajmakową. Dekorujemy
galaretką oraz brzoskwiniami. Wierzch polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli
wodnej. Odstawiamy w chłodne miejsce i spożyć najlepiej dnia następnego, gdy
wszystkie smaki się połączą.
Jest to pierwszy przepis z gatunku " mniej zdrowo". Mam nadzieję, że nowa koncepcja na prowadzenia bloga przyjmie się. Postanowiłem podzielić się z Wami większą ilością smakołyków, które nie zawsze idą w parze ze zdrowiem i mała liczbą kalorii. Dodatkowo część z nich może być wykorzystana w cheatday'u :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz