Królik jest przepysznym mięsem, delikatnym i bardzo zdrowym, jednak bardzo wymagającym i strasznie łatwo jest go wysuszyć na wiór! :)
Składniki:
-> 1 królik
->3-4 ząbki czosnku
-> 2 cebule
-> 2 marchewki (opcjonalnie)
-> Sól, pieprz,zioła prowansalskie
-> Masło
Wykonanie:
Królika kroimy na kawałki. Dokładnie myjemy i lekko
obsmażamy na patelni z dodatkiem masła, czosnku (kroimy na duże kawałki z pozostawieniem
skóry). Całą zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami. Cebulę obrać,
wyłożyć na naczynie . Na królika nanieść niewielką ilość masła. Przykrywamy. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 150C,
piec około 50-60 minut. Po tym czasie ustawiamy 200C i pozostawiamy dodatkowo
20 minut. Mięso jest mięciutkie i soczyste.
Proponuję podać z pieczonymi
ziemniakami.
Pysznie wygląda i do tego przypiekane ziemniaczki ;)
OdpowiedzUsuńNa moje oko to jest on wyschły na wiór
OdpowiedzUsuńnk
OdpowiedzUsuń