Zgodnie z obietnicą będę starał się w miarę regularnie uzupełniać bloga nowymi przepisami. Dziś proponuję wykonanie sufletu na słodko w wersji z bananem.
Lekki, smaczny i mega prosty w przygotowaniu. Prawidłowo
przygotowany suflet powinien mieć puszystą konsystencję, lecz na tyle stabilną,
aby po wbiciu łyżki utrzymywała ona
pozycję pionową.
Składniki ( 2 porcje) :
-> 1 banan
-> 2 jajka
-> Kilka ziaren wanilii
-> 1 łyżeczka miodu
-> 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Kokilki smarujemy masłem i wstawiamy do lodówki. Nastawiamy
piekarnik na 180C. Banana obieramy ze skórki i przekładamy do półmiska, do
którego dodajemy wanilię oraz miód. Rozdrabniamy przy użyciu widelca na
jednolitą papkę. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do banana, dosypujemy mąkę ziemniaczaną. Dokładnie
mieszamy. Białka ubijamy na sztywną
pianę z odrobiną soli. Kolejno sztywne
białka przekładamy do półmiska z bananem i delikatnie ze sobą łączymy.
Wyjmujemy kokilki z lodówki i wypełniamy je masą. Wkładamy do rozgrzanego
piekarnika, pieczemy około 10-12 minut.
Smacznego ! :)
Nie mam kokilek, mam za to sylikonowe foremki do muffinek i filizanki odporne na pieczenie, moge w nich? ;)
OdpowiedzUsuńMalutko kalorii
OdpowiedzUsuń