Strony

sobota, 25 kwietnia 2015

Jaglane klopsy na cukiniowym spodzie

Na zewnątrz robi się coraz cieplej... więc kuchnia powinna być lżejsza stąd też pomysł na wegańskie danie!



Składniki:
1 cukinia
 80g kaszy jaglanej
 ½ cebuli
 ½ puszki pomidorów
 Sól, pieprz, bazylia, czosnek

Wykonanie:

Kaszę jaglaną prażymy na rozgrzanej, suchej patelni około 2-3 minut dość często mieszając, aby się nie przypaliła. Zabieg ten pozwoli wyzwolić orzechowy posmak. Następnie odmierzamy około szklankę wody i zagotowujemy z solą. Do wrzącej wody przekładamy kaszę [ uwaga przy obu gorących składnikach woda może wykipieć]. Gotujemy pod przykryciem aż kasza wsiąknie cała wodę [ około 15 minut]. W tym czasie siekamy cebulę i  podsmażamy w rondelku. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku. Smażymy kilka chwil. Dodajemy pomidory z puszki. Wszystko dusimy pod przykryciem i doprawiamy pieprzem oraz ziołami. Gdy nasza kasza już się ugotuje przekładamy do miski i czekamy, aby lekko przestygła. Doprawiamy pieprzem, czosnkiem oraz dość sporą szczyptą chilli. Wszystko mieszamy.
Gdy już temperatura nam pozwala zaczynamy lepić z niej kulki średnicy 4-5 cm. Tak przygotowane wegańskie klopsy wkładamy do gotującego się sosu pomidorowego. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. W między czasie dokładnie myjemy cukinię. Odkrawamy dystalne części warzywa.

 Przy pomocy obieraczki siekamy na kształt makaronu. Jeśli ktoś nie przepada za surową cukinią można ją lekko podgotować, lecz dosłownie 1-2 minuty.
Na talerz wykładamy cukinię. Na niej układamy nasze klopsy polewamy sosem pomidorowym.
Smacznego ! :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz