Baner

Wyszukaj na blogu

czwartek, 25 lutego 2016

Wyniki konkursu!

Witam! 

Dziękuję wszystkim za nadesłane propozycje! Niestety zwycięzca może być tylko 1! Nie było łatwo, lecz ostatecznie zwycięzcą została Pani Julia za przepis:

Jabłkowe kluski kładzione na mleku

Składniki:

-> 1 małe jabłko
-> 1 jajko
-> 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
-> 250 ml mleka
-> ew. coś do posłodzenia

Przygotowanie:

Mleko wstawiamy na mały ogień. W międzyczasie jabłko obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Mieszamy mąkę, jajko i starte jabłko. Jeśli masa jest za mało słodka to możemy dodać cukier, miód lub syrop klonowy. Do gotującego się mleka wkładamy porcje ciasta, zamaczając łyżkę każdorazowo. Kluski gotować 4-5 minut na małym ogniu.
Najlepiej smakują posypane cynamonem lub razem z zimnym mlekiem.
Smacznego!

Dalsze informacje zostały wysłane na maila! Dziękuję i pozdrawiam! 

środa, 24 lutego 2016

Pieczony kurczak caprese.

Kolejna propozycja na urozmaicenie codziennego filetu z kurczaka!


Składniki:

-> 3 pojedyncze piersi z kurczaka
-> ½ awokado
-> 1 ser mozzarella
-> ½ pomidora
-> Oliwa z oliwek
-> Sól, pieprz, czosnek, chilli, 

Wykonanie:

Całość zaczynamy od przygotowania mięsa. Piersi lekko rozbijamy jeśli są zbyt grube. Usuwamy fragmenty błon i tłuszczu widniejące na nim. Przekładamy do miski, zalewamy oliwą ( około 1 łyżka) dodajemy przyprawy, dokładnie obtaczamy mięso w marynacie i pozostawiamy na 1-2h.
Po upływie czasu na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu smażymy pierś kilka minut z każdej strony ( w zależności od grubości filetu). Na sam koniec na 1 ze stron kładziemy najpierw ser mozzarella, plaster awokado oraz pomidora. Przykrywamy i dusimy około 5 minut. Przekładamy na talerz posypujemy ziołami oraz polewamy sosem balsamicznym.






poniedziałek, 15 lutego 2016

Pieczona owsianka w stylu „greckim"



Ostatnio już miałem przesyt owsianek na słodko więc postanowiłem coś zmienić i w takim oto sposób powstała owsianka w stylu „greckim” tudzież śródziemnomorskim… Prawdopodobnie na półwyspie apenińskim jest nieznana, ale nazwa powstała z nawiązania do jej składników.


Składniki:


-> 5 łyżek płatków owsianych

-> Wrząca woda

-> Oliwa z oliwek (1-2 łyżki)

-> 10 pomidorków koktajlowych

-> 50g sera feta

-> 8-10 czarnych oliwek

-> Sól, pieprz, chilli, bazylia


Wykonanie: 


Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem ( na równi z ich poziomem). Odstawiamy do całkowitego wchłonięcia wody. Dodajemy sól, pieprz, chilli wraz z ziołami oraz oliwa z oliwek. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy pokrojone pomidorki, oliwki  oraz ser feta. Skraplamy oliwa i posypujemy ziołami. Zapiekamy w temperaturze 180C przez około 30-35minut.



czwartek, 11 lutego 2016

Konkurs - wygraj książkę

Witam,

Dziś mam dla Was konkurs, w którym można wygrać książkę "Zdrowie zaczyna się w brzuchu*": autorstwa dr. J.Sonnenburg oraz dr. E Sonnenburg, którzy pracują w szkole Medycznej Stanford.

Dodatkowo jeśli zwycięzcą zostanie autor bloga, jego przepis zostanie opublikowany wraz z linkiem źródłowym.

Tematem konkursu będzie "Jesteś tym, co jesz" czyli zdrowe potrawy z wykorzystaniem co najmniej jednego z  sezonowych
Warzyw:brukselka, buraki, cykoria,kapusta, marchewka, ziemniaki 
owoców: jabłka, gruszki!

Każdy może zamieścić maksymalnie 2 przepisy!

Żeby wziąć udział w konkursie należy:

1) Polubić mój profil na fb Jedz zdrowo żyj zdrowo! (jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś :)
2) Dodać mój blog do kręgów. 
3) Opublikować przepis w komentarzu pod tym postem, koniecznie napisz swoje Imię oraz adres mailowy.

Konkurs trwa od dziś tj. 11.02.2016 do 21.02.2016 23:59. Po czym w ciągu 3 dni roboczych zostanie ogłoszony zwycięzca. 



* wysyłka nagrody jednie na terenie Rzeczpospolitej Polska

wtorek, 9 lutego 2016

Domowe ciasto "Kinder mleczna kanapka"

Dziś troszeczkę mniej zdrowo, ale każdemu od czasu do czasu należy się chwila zapomnienia, czyli tzw. "cheatday". W propozycji ciasto, które smakiem i wyglądem nawiązuje do znanego deseru
"Kinder mleczna kanapka". 





Składniki: 

Biszkopt:

-> 6 jajek
-> ¾ szklanki cukru
-> 90g mąki
-> 35g kakao
-> Szczypta soli
-> Łyżeczka soku z cytryny
-> 2 łyżki oleju
-> 2 łyżki mleka

Krem:

-> 250g masła
-> ½ szklanki mleka
-> 1 łyżka cukru
-> 1 łyżeczka cukru waniliowego
-> 2 szklanki mleka w proszku

Polewa:

-> 100 g gorzkiej czekolady
-> 50g masła

Wykonanie: 

Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę w wysokim naczyniu. Ciągle miksując dodajemy stopniowo cukier. Gdy już składniki dobrze się połączą kolej na żółtka, również pojedynczo. Gdy masa zgęstnieje skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą oraz mlekiem i chwilę miksujemy. Mąkę oraz kakao przesiewamy i dokładnie mieszamy przy użyciu łyżki. Blachę wykładamy pergaminem ( najlepiej wcześniej ją natłuścić) i pieczemy 30 minut  w 180C. Po wystudzeniu przekrajamy na dwie równe połowy.

Krem:
Do ½ szklanki mleka dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia. Masło ( w temperaturze pokojowej) ucieramy na gładko. Stopniowo dodając mleko ciągle miksujemy. Następnie porcjami dodajemy mleko w proszku i miksujemy do uzyskania masy ( jeśli będzie zbyt gęsta można dodać więcej mleka). 
* pierwotnie w przepisie jest znacznie większa ilość cukru, jednak wg mnie wtedy ciasto będzie zbyt słodkie.
Polewa:
Masło przekładamy do rondelka i wrzucamy czekoladę. Na małym palniku mieszamy, aż całość się rozpuści.
Wykończenie:
Układamy 1 warstwę ciasta, na nią wykładamy masę i równie rozsmarowywujemy. Przykrywamy drugim plackiem, który polewamy czekoladą. Wkładamy do lodówki na około 2h. 





piątek, 5 lutego 2016

Jaglane tiramisu ( wersja light).

Jaglane tiramisu deser, który jest zdrowszą i mniej kaloryczną wersją tradycyjnego tiramisu.




Składniki:


->100g kaszy jaglanej

-> 600g gęstego serka homogenizowanego (naturalny)

-> 4 łyżeczki miodu

-> 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej

-> Sok z ½ cytryny

-> 50ml wody

-> Kakao ciemne, skórka z cytryny


Wykonanie:


Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odkładamy i studzimy. W tym czasie należy zagotować wodę, w której parzymy kawę. Serek przekładamy do większego naczynia, dodajemy sok z cytryny oraz miód ( około 3-4 łyżeczek). Najlepiej robić to stopniowo i w trakcie degustować czy balans kwas-słodycz jest dla Was odpowiedni. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Do przestudzonej kaszy dodajemy napar z kawy oraz łyżeczkę miodu. Wszystko mieszamy dokładnie. Wykładamy dno pucharków. Przekładamy do lodówki na około 30 minut.

Na bazę wykładamy serek cytrynowo-miodowy i ustawiamy w lodówce na minimum godzinę ( ja swoje pozostawiłem na całą noc, im dłużej tym lepiej).

 Na wierzch sypiemy kakao oraz niewielką ilość skórki z cytryny, dodatkowo do dekoracji można ułożyć listek świeżej mięty.

Smacznego!