Baner

Wyszukaj na blogu

niedziela, 31 stycznia 2016

Bezmączny omlet marchewkowy z owocami i jogurtem.

Bezmączny omlet marchewkowy z owocami i jogurtem.


 
Składniki:

-> 200g marchewki
-> 2 jajka
-> 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
-> Cynamon, kardamon.
-> Kilka kropli aromatu migdałowego
-> Jogurt grecki
-> 1 łyżeczka miodu
-> 1 banan
-> Garść orzechów włoskich
-> Pestki granatu 

Wykonanie:

Marchewkę należy obrać ze skóry, dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o małych okach. Następnie na suchej patelni lekko ją obsmażyć , aby pozbyć się nadmiaru wody, która mogłaby rozmiękczyć omlet i utrudnić smażenie. Przekładamy do miski i lekko studzimy. 1 białko ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem soli. Do 2 miski przekładamy całe jajko + żółtko, dodajemy przyprawy oraz marchewkę delikatnie miksując. Na sam koniec przekładamy ubitą pianę, wszystko mieszamy delikatnie łyżką. Smażymy na gorącej patelni pod przykryciem przez kilka minut, przewracamy i czynność powtarzamy.
Do jogurtu dodajemy łyżeczkę miodu. Wylewamy na omlet, kroimy banana i posypujemy pestkami granatu.
Smacznego! 





poniedziałek, 25 stycznia 2016

Tosty włoskie z awokado.

Obiecany przepis z wykorzystaniem jednego z produktów działającego protekcyjnie na naszą wątrobę! Idealne połączenie smacznie i zdrowo:)



Składniki:

-> 1 awokado
-> Sok z ½ limonki
-> 4 kromki chleba tostowego wieloziarnistego
-> 200g pomidorków cherry
-> 40g sera mozzarella
-> Sól, pieprz, czosnek

Wykonanie:

Awokado musi być dojrzałe. Wydobywamy miąższ, który przekładamy do miski. Rozdrabniamy przy pomocy widelca. Wyciskamy do niego sok z cytryny oraz przyprawiamy solą, czosnkiem i pieprzem. Wszystko ze sobą mieszamy. W tym czasie zapiekamy chleb w tosterze bądź piekarniku do czasu, aż będzie chrupki. Pomidorki koktajlowe płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na połowę. Ser mozzarella trzema na tarce o grubych okach. Gdy wszystko już jest gotowe chleb smarujemy pastą z awokado, kładziemy pomidorki oraz posypujemy serem.
Smacznego! 





środa, 20 stycznia 2016

Tosty francuskie w czekoladzie

Po raz kolejny na moim stole goszczą tosty francuskie w wersji na słodko. Tym razem w czekoladzie! Gdy pierwszy raz ujrzałem tę kombinację, od razu wiedziałem, że prędzej czy później będę musiał ją wypróbować! Oto i jest!




Składniki:

-> 6 kromek chleba żytniego
-> 45g czekolady
-> 1 jajko
-> 100ml mleka
-> Cukier puder, cynamon,
-> Maliny ( bądź dżem malinowy)
-> Masło do smażenia

Wykonanie:

Mleko przelewamy do rondelka (najlepiej na dno dać odrobinę wody, dzięki czemu mleko nigdy nam się nie przypali) i dodajemy pokrojoną drobno czekoladę. Grzejemy do czasu, aż „sałatka z kakaowca” się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Po upływie określonego czasu jajko wbijamy do głębokiego talerza, dolewamy mleka i wszystko ze sobą ubijamy. Rozpuszczamy masło na patelni a kromki chleba maczamy w masie jajecznej. Na gorący tłuszcz kładziemy chleb, smażymy z każdej strony kilka minut. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odciągnąć nadmiar tłuszczu. Wykładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem oraz malinami. 






niedziela, 17 stycznia 2016

Focaccia na bazie ziemniaków

Trochę inna wersja bardzo popularnego dania włoskiego.

 

Składniki:



-> Puree ziemniaczane z 2 ziemniaków

-> 2 szklanki mąki

-> 1 ½ łyżeczki soli

-> 2 łyżki oliwy z oliwek

-> 50g żywych drożdży

-> 1 łyżeczka cukru

-> ¾ szklanki ciepłej wody

-> 400g pomidorków koktajlowych

-> Bazylia



Wykonanie:



Całość rozpoczynamy od przygotowania ziemniaków, które obieramy i gotujemy do miękkości
w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dodajemy mleka i ubijamy na gładką masę. Studzimy. Ciepłą ( lecz nie gorącą wodę!) przelewamy do miski, dodajemy cukier oraz drożdże, które dokładnie mieszamy. Mieszanina musi stać około 10 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodajemy mąkę, sól oraz oliwę z oliwek wraz z ziemniakami. Ciasto ugniatamy ręcznie ( w razie potrzeby można dodać więcej mąki). Gdy placek jest już gotowy a masa swobodnie odchodzi  ponownie przekładamy do miski, nakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Pomidorki  myjemy oraz kroimy na pół.  Po upływie godziny formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto ląduje w tortownicy. Wierzch wykładamy pomidorami, posypujemy bazylią oraz polewamy oliwą. Pieczemy około 40 minut w nagrzanym do 220C piekarniku.  




czwartek, 14 stycznia 2016

Koktajl z cukini i masła orzechowego.

Ostała mi się jedna cukinia i brak pomysłu jak ją wykorzystać do czasu, aż naszła mnie ochota na zielony koktajl! 





Składniki:


-> 300g cukinii

-> 1,5-2  łyżki masła orzechowego

-> 50g płatków owsianych

-> 200ml mleka ( zwykłe, kokosowe, migdałowe)

-> 1 łyżeczka miodu


Wykonanie:


Płatki owsiane gotujemy na mleku. Pozostawiając chwilę na ogniu. Kolejna odkładamy do przestudzenia.  W tym czasie kroimy myjemy i kroimy cukinię na drobniejsze kawałki. Przekładamy do blendera, dodajemy masło orzechowe, miód oraz przestudzone płatki owsiane. Wszystko ze sobą łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Jeśli koktajl okaże się zbyt gęsty można dodać mleka i jeszcze raz wszystko zblendować.