Baner

Wyszukaj na blogu

poniedziałek, 14 marca 2016

Szarlotka zamknięta w jabłku

Dziś w propozycji bardzo prosty, szybki deser dla tych, którzy nie mają zbyt dużo czasu na siedzenie w kuchni! :)

Składniki:

-> 2 ½ jabłka
-> Garść orzechów włoskich
-> Łyżeczka miodu
-> Cynamon, kardamon,
-> 50g masła
-> Łyżeczka cukru
-> 50g mąki

Wykonanie:

Z 1 jabłka wydrążamy środek pozostawiając dość grube ściany. Pozostałe jabłka, oraz środek z poprzedniego kroimy w kostkę. Dodajemy orzechy włoskie wcześniej lekko posiekane. Przyprawiamy cynamonem oraz kardamonem wraz z łyżeczką miodu. Smażymy na patelni około 7-9 minut.
W tym czasie wykonujemy kruszonkę. W tym celu do miski przekładamy masło, mąkę oraz cukier i wyrabiamy ręcznie.
1 jabłko przekładamy do naczynia żaroodpornego, środek wypełniamy farszem z piekarnika a wierzch posypujemy kruszonką. Zapiekamy w 180 około 20-25 minut. Najlepiej podawać z gałką lodów.




1 komentarz: