Baner

Wyszukaj na blogu

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Kruche babeczki z masą kajmakową

Jedne z ulubionych deserów w moim domu rodzinnym.




Kruche ciasto:


-> 300g mąki

-> 200g masła

-> 100g cukru (najlepiej pudru)

-> 2 żółtka

-> sól


Masa:


-> Kostka masła

-> 1 puszka masy kajmakowej

-> 1 niepełny kieliszek spirytusu


Dodatkowo:


-> 1 galaretka truskawkowa

-> 1 tabliczka czekolady ( opcjonalnie polewa w saszetce)

-> ½ puszka brzoskwiń

-> Konfitura malinowa



Wykonanie:


Całość rozpoczynamy od wykonania ciasta na babeczki ( z wyżej podanego przepisu wychodzi około 20 babeczek).  Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Mąkę przesiewamy na stolnicy z dodatkiem szczypty soli. Masło kroimy na niewielką kostkę ( należy pamiętać, aby było schłodzone!). Dalej przy użyciu noża siekamy go razem z mąką na malutkie kawałki ( przypominające konsystencje ryżu). Przesypujemy cukier oraz żółtka. Zagniatamy ciasto ręcznie, należy pamiętać, aby zrobić to jak najszybciej nim masło przejmie temperaturę dłoni. Ciasto powinno odklejać się od rąk. Formujemy kulę, zawijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na około 30-45 minut. Po tym czasie wyjmujemy. Ciasto należy rozwałkować na grubość około 5 mm. Z ciasta przy użyciu 1 foremki wycinamy odpowiedniej wielkości fragmentu. Wciskamy w foremki wcześniej posmarowane niewielką ilością masła. Pieczemy 15-20 minut.

Kolejno przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do całkowitego stężenia.

Następnym krokiem jest sporządzenie masy. Rozpoczynamy od tego, że masło powinno być w temperaturze pokojowej ( najlepiej wyjąć z lodówki na około 1-2h przed użyciem). Przekładamy je do miski i przy użyciu miksera ucieramy na puch. Następnie dodajemy niewielkimi porcjami ( 1-2 łyżki) masę kajmakową cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy.  Na końcu dodać spirytus i wymieszać dokładnie.

Stężałą galaretkę kroimy w niewielką kostkę. Podobnie postępujemy z brzoskwiniami.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rondelka nalewamy niewielką ilość wody. Na wierzch kładziemy miseczkę  a w niej rozdrobioną czekoladę. Grzejemy do czasu, aż całkowicie się rozpuści.

Dekorację babeczek rozpoczynamy od nałożenia około ½ łyżeczki konfitury na spód babeczki, na to przy użyciu rękawa cukierniczego, nakładamy masę kajmakową.  Dekorujemy galaretką oraz brzoskwiniami. Wierzch polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Odstawiamy w chłodne miejsce i spożyć najlepiej dnia następnego, gdy wszystkie smaki się połączą.

Jest to pierwszy przepis z gatunku " mniej zdrowo". Mam nadzieję, że nowa koncepcja na prowadzenia bloga przyjmie się. Postanowiłem podzielić się z Wami większą ilością smakołyków, które nie zawsze idą w parze ze zdrowiem i mała liczbą kalorii. Dodatkowo część z nich może być wykorzystana w cheatday'u :)



 

piątek, 18 grudnia 2015

Czekoladowe ciasto na śniadanie z serka wiejskiego

Ciasto czekoladowe na śniadanie? To chyba marzenie niejednej osoby,  które może się ziścić właśnie dziś! Ciasto jest smaczne, bogate w białko, a więc bardzo sycące.



Składniki:

-> 200g serka wiejskiego
                                             ->1 jajko
-> 50g mąki pełnoziarnistej
-> 10-15-g kakao
-> ½ łyżeczki proszku do pieczenia
-> Kilka kropli ekstraktu z wanilii/ cukier waniliowy
-> 50ml mleka
-> Pasek czekolady
-> Garść orzechów, suszona żurawina

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180C. W tym czasie do większej miski przekładamy serek wiejski, wbijamy jajko, zalewamy mlekiem. Całość podsypujemy mąką wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao, ekstrakt wanilii oraz posiekane orzechy. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, aby ciasto nie przywarło. Masę przelewamy do formy, wierzch obsypujemy suszoną żurawiną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut. Polecam podanie z dodatkiem dżemu. 




sobota, 12 grudnia 2015

Omlet śniadaniowy na bazie jogurtu greckiego.

Puszysty omlet na bazie jogurtu greckiego.

Ciekawa alternatywa dla zwykłego omletu. Moja propozycja jest wzbogacona w dodatkowy arsenał białka niezbędnego do długotrwałego utrzymania sytości.



Składniki:


-> 120g jogurtu greckiego

-> 2 jajka

-> 40g mąki pełnoziarnistej

-> ½ łyżeczki proszku do pieczenia

-> Kilka kropli aromatu waniliowego ( alternatywnie cukier waniliowy)

-> Szczypta soli



Wykonanie:


Rozpoczynamy od zmiksowania jajek wraz z jogurtem greckim i solą. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie uruchamiamy mikser, aż do uzyskania gładkiej masy. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu ( można użyć masła, bądź oleju roślinnego). Smażymy na niewielkim ogniu około 4-5 minut z każdej strony (najlepiej pod przykryciem dzięki czemu góra omletu szybciej się zetnie). Przewracamy przy użyciu szpatuły. Uwaga, aby nie użyć zbyt małej patelni, ciasto naprawdę bardzo rośnie i może pojawić się problem przy obracaniu omletu.

Polecam podać z dżemem i świeżymi owocami. 





wtorek, 8 grudnia 2015

Polędwiczki wieprzowe w sosie jogurtowo-musztardowym.

 Polędwiczki wieprzowe w sosie jogurtowo-musztardowym.

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe w sosie jogurtowo-musztardowym
( porcja dla 1 osoby)
-> 250g polędwiczki wieprzowej
-> 3 ząbki czosnku
-> Masło do smażenia
-> 100-150g jogurtu greckiego
-> 2 łyżeczki musztardy francuskiej
-> 1 łyżeczka musztardy miodowej
-> Sól, pieprz.

Wykonanie:

Polędwiczkę płuczemy i dokładnie suszymy ręcznikiem papierowym. Kroimy na plastry grubości około 1-2cm. Rozbijamy delikatnie pięścią. Solimy i pieprzymy z każdej strony. W tym czasie rozgrzewamy masło na patelni. Smażymy polędwiczki obustronnie po kilka minut,  aż się zarumienią razem
z pokrojonym czosnkiem. Dolewamy niewielką ilość wody i dusimy pod przykryciem około 25 minut
( do miękkości).
W osobnej miseczce mieszamy jogurt z musztardami, solimy i pieprzymy. Stawiamy w rondelku i podgrzewamy ( nie zagotowywać ). Gdy polędwiczki będą gotowe przekładamy można dodać sos i chwilkę razem podgrzewać, bądź wyłożyć na talerz i polać ciepłym sosem.