Baner

Wyszukaj na blogu

niedziela, 16 sierpnia 2015

Bezmączne placki owsiane z jabłkiem i bakaliami.

Kolejny pomysł na poranną owsiankę.


Składniki:

-> 1 szklanka płatków owsianych
  -> 3/4  szklanki wody
  -> 1/2 szklanki mleka
-> 1 jajko
  -> 1 jabłko
-> 1 łyżeczka miodu
  -> cynamon, kardamon
                 -> wszelkiego rodzaju bakalie co mamy w domu 
[ migdały, orzechy, żurawina, kokos, słonecznik]

Wykonanie:

Płatki owsiane zalewamy mieszanką ciepłej wody z mlekiem. Odstawiamy na jakieś 30 min [aż płatki wsiąkną cały płyn]. W tym czasie ścieramy jabłko na grubych okach [ może być dowolny owoc w zależności od sezonu] i przyprawiamy cynamonem. Do płatków wbijamy jajko i dodajemy starte jabłko, miód oraz bakalie, dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelnie smażymy placki z niewielką ilością tłuszczu. Następnie nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowych ręcznikach. Proponuję przed podaniem posmarować dżemem.


sobota, 1 sierpnia 2015

Jaglany budyń z jagodami

Jest bardzo sycący. Nadaje się jako pełny posiłek oraz deser.



Składnik:
-> 100g kaszy jaglanej

-> 200-300ml mleka

-> 200g jagód

-> 1 łyżeczka miodu


Wykonanie:

Kaszę jaglaną płuczemy pod gorącą wodą. Przekładamy do garnka zalewamy wodą zgodnie z instrukcją i gotujemy z dodatkiem miodu . Następnie lekko przestudzoną kaszę przekładamy do naczynia. Miksujemy przy użyciu blendera ciągle dodając mleko ( ilość zależna od preferowanej konsystencji). Następnie dzielimy na 2 części. Do mniejszej dodajemy jagody i miksujemy na gładką masę. Układamy warstwowo a na szczycie rozsypujemy jagody. Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.