Baner

Wyszukaj na blogu

piątek, 29 maja 2015

Limonkowa ricotta z pikantną salsą truskawkową.

Domowa wersja limonkowej Ricotty. Jest to bardzo popularny deser we Włoszech, niestety w Polsce nie zyskał on jeszcze wielu zwolenników..a szkoda... Jest lekki, sycący, dietetyczny oraz bardzo smaczny! Dziś przedstawiam trochę urozmaiconą jego wersję z dodatkiem pikantnej salsy truskawkowej, w końcu sezon na truskawki rozkręca się na dobre! 

 

Składniki:

Placek:

-> 250g sera Ricotta

-> 150g jogurtu greckiego

-> 2 jajka

-> Sok z limonki

-> Skórka z połowy limonki

-> 1-2 łyżki miodu


Salsa:

-> 300 g świeżych truskawek

-> Sok z połowy limonki

-> Szczypta chilli

-> Garść świeżej mięty

-> 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

Ricotte przekładamy na durszlak i pozostawiamy na około 30 minut,  tym samym pozbywając się nadmiaru wody. Kolejno przekładamy do miski, dokładamy jogurt grecki, ścieramy skórkę z limonki, oraz wyciskamy sok. Jajka przed dodaniem roztrzepujemy. Dosładzamy miodem i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180C
[ aż wierzch się zarumieni]. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i odstawiamy, aby wystygło.

Teraz należy przygotować salsę. Truskawki obieramy z ogonków. Dokładnie myjemy. Kroimy na drobną kostkę. Siekamy liście mięty. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy miód oraz chilli. Dokładnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce około 30 minut.

Salsę wykładamy na placek. Ozdabiamy świeżą miętą. 
Smacznego! 






środa, 27 maja 2015

Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe.

Składniki:

-> 1 szklanka świeżo otwartych wiórek kokosowych
-> 2 szklanki wody
 
Wykonanie:

Wiórki zalewamy jedną szklanką gorącej wody i odstawiamy pod przykryciem na około 2-2.5h. Kolejno przekładamy do blendera i zalewamy dodatkowo ½ szklanką wrzątku. Miksujemy przez kilka minut. Nad czystą miską rozkładamy gazę, na którą wykładamy zawartość blendera. Czekamy chwilę aż mleko wpłynie do środka a następnie mocno wyciskamy pozostałość. Resztę wytłoczyn znów przekładamy do blendera i zalewamy ½ szklanką wrzątku i powtarzamy czynność. Ostatecznie otrzymujemy pyszne domowe mleko kokosowe, które można wykorzystać na wiele sposób. Przechowywać najlepiej w lodówce przez kilka dni zamknięte. Może dojść do rozwarstwienia mleka w zależności od ilości tłuszczu gdy będzie długo w lodówce. Wystarczy wstrząsnąć,
zebrać górę i np. wykorzystać do bitej śmietany. Pozostała maź z kokosa również może zostać wykorzystana! 


niedziela, 24 maja 2015

40% Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z rabarbarem bez zagniatania.

Obecnie mamy sezon na rabarbar więc aż żal nie wykorzystać go do zrobienia ciasta. W dzisiejszej propozycji pyszne ciasto drożdżowe w trochę innej odsłonie. Po pierwsze z dodatkiem mąki pełnoziarnistej a po 2 totalnie bez zagniatania!


Składniki:


Ciasto:


-> 5 jajek

-> 3 szklanki maki tortowej

-> 2 szklanki mąki pełnoziarnistej

-> 1 szklanka cukru

-> 1 szklanka mleka

-> 1 szklanka oleju

-> 1 cukier waniliowy

-> Kostka świeżych drożdży


Kruszonka: 


-> 40-45 g cukru ( najlepiej puder, ale zwykły też może być)

-> 80g masła [temperatura pokojowa]

-> 120g mąki pełnoziarnistej


Dodatkowo:


-> 1-1.5 kg rabarbaru

Wykonanie:

Ciasto jest banalne w wykonaniu, krótki czas przygotowania a efekt bardzo smaczny!

Do jego wykonania najlepiej jest użyć naczynia ( garnka) o dużej średnicy. Bardzo ważne, aby zachować odpowiednią kolejność składników. Jako pierwsze, na dno kruszymy kostkę drożdży, które zasypujemy cukrem ( zwykły + waniliowy). Kolejno wylewamy letnie mleko ( troszkę podgrzać, lecz nie za mocno bo zabije to nasze drożdże). Na wierzch rozlać olej oraz jajka, które wcześniej należy roztrzepać w misce. Na samą górę wsypujemy przesianą mąkę i szczypta soli. NIC NIE MIESZAMY. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 2-2.5 godziny.

W przerwie obieramy rabarbar ze skórki, kroimy na kawałki około 1-2 cm i dokładnie płuczemy. Przekładamy na durszlak.

Kruszonkę przygotowujemy jakoś 20 minut przed końcem czasu. Do naczynia przekładamy wszystkie składniki. Zagniatamy ręką. Wkładamy do woreczka, zamrażalnika na około 10 minut.

Po tym czasie odsłaniamy i przy użyciu drewnianej łyżki dokładnie mieszamy. ( Również można użyć miksera, jednak na niskich obrotach).

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Na wierz wysypujemy rabarbar. Kruszonkę ścieramy na tarce, na grubych okach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika [ 180C] i pieczemy około 40-50 minut.  Studzimy.

Smacznego! 











środa, 20 maja 2015

Dwukolorowy krem ryżowy.

Smaczne, pyszne i zdrowe śniadanie z wykorzystaniem rzadko jadanych u nas płatków ryżowych.




Składniki: 


1 banan
30-40 ml wody
200ml mleka 

( kokosowe lub zwykłe)
1/2 dojrzałego awokado
2-3 łyżeczki kakao
3 łyżki płatków ryżowych

Wykonanie:

Do małego rondelka przelewamy wodę wraz z mlekiem. Trzymamy na ogniu, aż zacznie wrzeć. Dodajemy drobno pokrojonego banana oraz płatki ryżowe. Gotujemy na małym ogniu, aż płatki zgęstnieją, od czasu do czasu mieszając. Ściągamy z gazu. Odstawiamy do ostudzenia. Obieramy awokado ze skórki. Płatki dzielimy na 2 części. Pierwszą z nich wkładamy do misy blendera i dodajemy awokado. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji około 30-60 sek. Otrzymany krem przekładamy do naczynka. Podobnie robimy z 2 częścią, jednakże tam dodajemy kakao zamiast awokado. Przekładamy do naczynka z rozróżnieniem na warstwy. Odstawiamy do lodówki na około 30-45 minut. Po tym czasie krem jest gotowy do spożycia. Dekorujemy świeżą miętą.

Smacznego. 


piątek, 15 maja 2015

Domowa chałwa z ziaren.

Nie zawsze chałwa musi się kojarzyć z czymś tuczącym i niezdrowym.

Domowa chałwa



Składniki:
-> 60g słonecznika
-> 40g sezamu
-> 1-2 łyżeczki miodu
-> 1 łyżeczka kakao

Wykonanie:

Słonecznik i sezam prażymy na suchej patelni. 
Przekładamy ziarna do misy blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji masy. Gotową masę przerzucamy do misy i zaczynamy wyrabiać ręką stopniowo dodając  kakao z miodem. Musimy uzyskać konsystencję plastyczną. Formujemy dowolny kształt.