Baner

Wyszukaj na blogu

środa, 29 kwietnia 2015

Niby lody, niby śniadanie czyli serowo-kefirowo-bananowe danie! :)

Niby deser... niby śniadanie... może przekąska... a nawet kolacja w upalne dni.. Co sprawia, że danie jest tak uniwersalne ? Otóż jego składniki, które są tak sycące, że śmiało mogą pełnić funkcję posiłku! Duży zastrzyk energii pochodzącej z banana + białko idealnie się komponują ! 





Składniki:

-> 1 zamrożony banan
-> Sok z 1/3 limonki + skórka
-.> 200g gęstego kefiru naturalnego
-> 150g sera białego
-> 3 kostki lodu

Wykonanie:

Banana wkładamy dzień wcześniej na noc do zamrażarki. Następnego dnia wyjmujemy i kroimy na drobniejsze kawałki, dodajemy kefir i przy użycia blendera dokładnie ze sobą łączymy. Do tak powstałej masy wsypujemy resztę składników i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do naczynia i ponownie mrozimy przez około 1h. Dekorujemy owocami. Można przygotować polewę z owoców np. wiśni. Wbrew pozorom danie jest bardzo sycące i wystarcza jako kolacja bądź śniadanie. Można również podawać ze świeżymi maślanymi bułeczkami.

Smacznego! :)

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Naleśniki ze szpinaku z kolorowym farszem! Zwycięski przepis!

Ostatnio śledząc różne blogi natrafiłem na konkurs, którego tematem było lekkie wiosenne danie! Bez większej chwili zastanowienia postanowiłem wziąć udział! Pozostała jedynie kwestia, które danie okaże się strzałem w dziesiątkę. Po krótkiej chwili zdecydowałem! Wysłałem zgłoszenie... Po kilku dniach pojawiły się wyniki i udało się! Takim oto sposobem zostałem laureatem konkursu oraz posiadaczem nowej książki Konrada Bacy " Kuchnia fit". Dlatego teraz chciałbym podzielić się z Wami zwycięskim przepisem! 

Kurczak w szpinaku, czyli zielone naleśniki ! 



Składniki:
Ciasto:
> 200g mrożonego szpinaku
-> 1 szklanka mleka
-> 1 szklanka gazowej wody mineralnej
-> 3 jajka
-> 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej
-> 1 łyżka oliwy
-> Niewielka ilość soli
 
Farsz:
 
-> 2 piersi z kurczaka
-> 1 ser feta
-> 1 czerwona papryka
-> Sól, kurkuma, chilli, zioła prowansalskie
Panierka
-> 1 jajko
-> 100 g mielonych migdałów/orzechów

Wykonanie:

Ciasto:

Szpinak rozmrażamy na patelni i grzejemy do tego czasu, aż większość wody z niego odparuje. Doprawiamy solą i czosnkiem. Odstawiamy na kilka minut aby się schłodził. W tym czasie do miski wlewamy mleko. Dodajemy lekko przestudzony szpinak i przy użyciu blendera miksujemy aż otrzymamy gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i miksujemy. Gdy uzyskamy ciasto o odpowiedniej konsystencji odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smażymy na gorącej patelni. Jeśli mamy dobry teflon nie potrzeba już dodawać oliwy.

Farsz:

Kurczaka kroimy w kostkę podlewamy nieznaczną ilością oliwy z oliwek i dokładnie przyprawiamy. Mieszamy i odstawiamy na jakieś 30 minut do lodówki. Następnie smażymy na gorącej patelni. Odstawiamy i czekamy aż ostygnie. W tym czasie kroimy ser feta na kostkę średniej wielkości podobnie jak paprykę. Wszystko ze sobą mieszamy.

Szykujemy 2 talerze
-> głęboki – rozbijamy jajko z dodatkiem soli i pieprzu
-> Płytki rozsypujemy migdały

Do naleśników nakładamy około 2 łyżki farszu i zawijamy na kształt krokietów. Maczamy w jajku i następnie obtaczamy w migdałach. Nastawiamy piekarnik na 180C i pieczemy około 20-25minut.

Smacznego! :)

sobota, 25 kwietnia 2015

Jaglane klopsy na cukiniowym spodzie

Na zewnątrz robi się coraz cieplej... więc kuchnia powinna być lżejsza stąd też pomysł na wegańskie danie!



Składniki:
1 cukinia
 80g kaszy jaglanej
 ½ cebuli
 ½ puszki pomidorów
 Sól, pieprz, bazylia, czosnek

Wykonanie:

Kaszę jaglaną prażymy na rozgrzanej, suchej patelni około 2-3 minut dość często mieszając, aby się nie przypaliła. Zabieg ten pozwoli wyzwolić orzechowy posmak. Następnie odmierzamy około szklankę wody i zagotowujemy z solą. Do wrzącej wody przekładamy kaszę [ uwaga przy obu gorących składnikach woda może wykipieć]. Gotujemy pod przykryciem aż kasza wsiąknie cała wodę [ około 15 minut]. W tym czasie siekamy cebulę i  podsmażamy w rondelku. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku. Smażymy kilka chwil. Dodajemy pomidory z puszki. Wszystko dusimy pod przykryciem i doprawiamy pieprzem oraz ziołami. Gdy nasza kasza już się ugotuje przekładamy do miski i czekamy, aby lekko przestygła. Doprawiamy pieprzem, czosnkiem oraz dość sporą szczyptą chilli. Wszystko mieszamy.
Gdy już temperatura nam pozwala zaczynamy lepić z niej kulki średnicy 4-5 cm. Tak przygotowane wegańskie klopsy wkładamy do gotującego się sosu pomidorowego. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. W między czasie dokładnie myjemy cukinię. Odkrawamy dystalne części warzywa.

 Przy pomocy obieraczki siekamy na kształt makaronu. Jeśli ktoś nie przepada za surową cukinią można ją lekko podgotować, lecz dosłownie 1-2 minuty.
Na talerz wykładamy cukinię. Na niej układamy nasze klopsy polewamy sosem pomidorowym.
Smacznego ! :)

 

czwartek, 23 kwietnia 2015

Ziołowy kuskus z kurczakiem

Oto pomysł na jeden z najszybszych obiadów! Szczególnie dla ludzi, którzy nie mają zbyt wiele czasu, aby spędzić go w kuchni! Ponadto bardzo prosty i smaczny! Serdecznie polecam!


Składniki: 

-> Pół szklanki kaszy kuskus
-> Pietruszka
-> Bazylia
-> Mięta
-> Pół garści orzechów włoskich

-> 1 filet z kurczaka
-> Sól, pieprz, kurkuma,
-> 2 łyżki oliwy z oliwek
-> ¾ łyżki miodu
-> Sok z 1/3 cytryny
-> Cynamon kardamon

Wykonanie: 

Kurczaka kroimy w paski i marynujemy w soli pieprzu oraz odrobinie kurkumy. Gotujemy wodę na kaszę. Kuskusa przesypujemy do miski. Zalewamy wrzątkiem ( ¾ szklanki wody na ½ szklanki kaszy). Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut [około 5].
 Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Do małego naczynka wlewamy oliwę, miód z dodatkiem soku z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą pieprzem oraz odrobiną cynamonu i kardamonu. Siekamy zioła. Prażymy orzechy. Do miski z kuskusem dodajemy zioła, dressing i prażone orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy z usmażonym kurczakiem.

Smacznego! :)  

wtorek, 21 kwietnia 2015

Pieczona pierś z kaczki w 30 minut! :)

Czas na pyszny obiad ze szlachetną piersią z kaczki! Bardzo prosty, szybki a zarazem przepyszny pomysł na podanie kaczki! Polecam :) 

 
Pierś z kaczki z pieczonym jabłkiem
-> 1 pierś z kaczki
-> 1 jabłko
-> Garść orzechów
-> 1 łyżka miodu
-> ¾ łyżki octu jabłkowego

 
Nagrzewamy piekarnik do 190C. W tym czasie przygotowujemy filet nacinając na kształt „ kratki” od strony skórki oraz przyprawiając go solą pieprzem. Następnie nacieramy z obu stron majerankiem. Nagrzewamy patelnię [bez tłuszczu]! Smażymy mięso od strony skóry. Pozwoli to wytopić znaczną ilość tłuszczu. Po około 2 minutach obracamy na drugą stronę i ponownie smażymy 2 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 15-20 min w zależności od grubości mięsa. Bardzo ważne jest, aby mięso było ustawione skórą do góry! W niewielkiej misce mieszamy miód z octem. Z jabłka odkrawamy wierzch. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środek. Posiekane orzechy wsypujemy do powstałego gniazda i zalewamy mieszanką miodu i octu. Wkładamy do piekarnika około na 7-8 minut. Po upływie czasu filet z kaczki obwijamy folią aluminiową i odstawiamy na około 5-8 minut dzięki czemu mięso zatrzyma soki. Kroimy i delektujemy się przepysznym smakiem. :)

sobota, 18 kwietnia 2015

Cukiniowy tort z sosem bakaliowym !

Przepyszny tort z cukinii z sosem bakaliowym i dżemem jagodowym oraz co najważniejsze zdrowy! Nie ma ani grama mąki! Myślę, że zaskoczy niejedną osobę! Polecam! :)


Składniki:

Ciasto: [ tortownica ok, 20cm]
-->300g cukinii
--> 4 jajka
--> 2 łyżki miodu
--> 100g mielonych migdałów
--> 2 łyżeczki proszku do pieczenia
--> cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon
--> cytryna

Cukinię należy zetrzeć na grubych okach. Odstawić na durszlak i zasypać niewielka ilością soli. Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać 2 łyżki miodu ciągle mieszając wsypywać mielone migdały, proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu oraz szczyptę gałki muszkatołowej i kardamonu oraz startą skórkę z ok. 1/3 cytryny. Ubić białka na sztywną pianę. Cukinię w rękach odsączyć z nadmiaru wody [ która została wyssana przez sól]. Wsypać ją do żółtek. Do mieszaniny dodać ubite białka. Wstawić do rozgrzanego piekarnika [180C] na 35 min.

W między czasie robimy sos :
Około 100-150g [ mieszanka wg uznania] [kilka odłożyć do dekoracji]
-> suszone figi, daktyle, morele, śliwki kalifornijskie
-> migdały
-> 1 łyżeczka miodu
-> 200ml jogurtu greckiego
-> skórka z cytryny

Pokrojone owoce wrzucasz do garnka z 1 łyżeczką miodu i skórką z cytryny. Zalewamy wszystko 200ml wody. Doprawiając sporą szczyptą kardamonu. Dusimy do czasu, aż owoce zmiękną. Większość wody wyparuje a cała mieszanka nabierze struktury gęstego kiślu. Ściągamy z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Zimny sos mieszamy z 200ml jogurtu greckiego.

Wykonanie:

Upieczony placek odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na 3 części. Układamy wg kolejności :
-> placek
-> masa bakaliowa [wybrać wszystkie owoce]
-> placek II
-> dżem jagodowy
-> placek
Dookoła brzegi ciasta smarujemy również masą więc warto sobie zostawić część a nie wszystko dać do środka. Wierzch dekorujemy prażonymi [ przestudzonymi] migdałami oraz suszonymi owocami. Odstawiamy do lodówki na 2-3h.

A później! :D 

środa, 15 kwietnia 2015

Frittata

Nie ma co za dużo się rozpisywać! Według mnie jedna z najsmaczniejszych i najbardziej sycących inspiracji na szybką kolację!
 
 Składniki:
-> 3 jajka
-> 50 ml mleka
-> ½ natki pietruszki
-> Warzywa na patelnię [ najlepsze sezonowe, świeże ]
-> ½ cebuli
->2 ząbki czosnku.
Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu smażymy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy warzywa i trzymamy na patelni do czasu aż większość wody z nich odparuję. Doprawiamy solą i ziołami. W miseczce rozbijamy jajka, które mieszamy z mlekiem. Całość oprószamy solą, pieprzem oraz papryczką chilli. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Warzywa zalewamy masą jajeczną, posypujemy pietruszką i przez chwilę smażymy aż brzegi zaczną „bulgać”. Po tym patelnię wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy około 12-15 minut. 

Smacznego! :)

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Szarlotkowy koktajl jaglany !



Szarlotka i koktajl? Kasza i koktajl? A jednak idealne połączenie! Pyszne i sycące nada się jako śniadanie bądź przekąska! Na pewno zaskoczycie niejedną osobę!




Składniki:

-> 1 jabłko
->50 gramów kaszy jaglanej
-> 300-400 ml mleka
-> ½ łyżeczki cynamonu
-> 0,5 łyżeczki imbiru
-> miód [ w zależności od preferencji]

Wykonanie:

Kasze jaglaną płuczemy dokładnie na sitku. 2/3 mleka wlewamy do garnka i wsypujemy kaszę. W tym czasie dokładnie myjemy jabłko, kroimy na drobne kawałki i dodajemy do garnka. Gotujemy wszystko aż kasza wchłonie całość mleka. Przekładamy do misy blendera dodajemy miód i przyprawy oraz mleko [ ilość w zależności jaką konsystencję chcecie otrzymać]. Wszystko miksujemy na gładką masę.

sobota, 11 kwietnia 2015

"wstawiony %" kotlet schabowy

Schab przez wielu ludzi uważany za niezbyt zdrowe mięso! Jest przeciwnie! Mimo, że jest ono mięsem wieprzowym charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, kcal a sporo białka! Więc jako alternatywę dla filetów z kurczaka proponuję: 

Składniki: 

-> 1 kotlet schabowy ( około 200g)
-> 5-6 Śliwek [ użyłem takich z nalewki co mi zostało]
-> 5-6 plasterków szynki
-> niewielka ilość śliwowicy
-> Przyprawy: sól, pieprz, chili, 




Wykonanie: 

Schab rozbijamy na dość kawałek. Następnie przyprawiamy z każdej strony, dodatkowo skropiłem go kilkoma kroplami swojskiej śliwowicy;). Śliwki zawijamy w szynkę i układamy na środku kotleta. Zawijamy w postać roladki i stabilizujemy wykałaczkami. Smażymy na dużym ogniu z każdej strony po 2-3 minuty. Dolewamy wody i dusimy pod przykryciem aż do miękkości. Oczywiście kotlety smażymy bez panierki :)

** dla niektórych "moc" śliwek może być zbyt mocna i tłamsić smak mięsa polecam użycie świeżych bądź wcześniejsze podduszenie śliwek [ otrzymamy dobrą bazę na sos] a śliwki stracą kilkanaście % 

piątek, 10 kwietnia 2015

Jaglane kulki rafaello

Nadal pozostajemy w domowych klimatach tylko, że teraz prezentujemy zamiennik znanego Raffaello w wersji zarówno dla ludzi na diecie redukcyjnej oraz bezglutenowej! 



Składniki: 

-> 120g kaszy jaglanej
-> 1.5 szklanki wody
-> 70g płatków migdałowych
-> 200g wiórek kokosowych
-> 3 łyżki miodu
-> 3 łyżki oleju
-> Sól

Wykonanie:

Na początku prażymy kaszę jaglaną do czasu aż otrzymamy posmak orzechowy. Następnie zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez kolejne 20 min. Ściągamy z gazu i pod przykryciem trzymamy 10 minut. W tym czasie prażymy migdały. Przekładamy do miski.





Osobno prażymy wiórki kokosowe ( około 120-140g) a gdy będą już gotowe dodajemy miód i czekamy aż cały się rozpuści. Do miski z migdałami wsypujemy kaszę oraz gorące wiórki. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Gdy spadnie trochę temperatura formujemy kulki i obtaczamy w pozostałych wiórkach. Schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę.

Smacznego! :) 

czwartek, 9 kwietnia 2015

Serowy brokuł w zdrowszym wydaniu

Bardzo prosty, szybki i smaczny przepis na obiad, w którym główne skrzypce gra brokuł. Idealnie komponuje się z sosem serowym, który jak wiadomo nie do końca jest korzystny dla nas, dlatego proponuję lżejszą i równie smaczną alternatywę! 

Składniki:

-> 100 gram makaronu penne pełnoziarnistego
-> 100g sera Mozzarella 
-> 1/2 opakowania jogurtu greckiego 
-> sól,pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, chilli 

Wykonanie: 

Makaron i brokuł gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie al dente. W tym czasie do miseczki przekładamy jogurt grecki i doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi, jeśli chodzi o chilli to ilość zależna od preferencji [ ja osobiście dodaję dość sporo]. 



 Gdy nasz makaron i brokuł są gotowe, rozgrzewamy odrobinę oliwy na patelni i wsypujemy makaron oraz brokuł. 

 Smażymy przez kilka chwil często mieszając. Kolejny dodajemy pokrojony w kostkę ser Mozzarella.


Ciągle trzymamy na ogniu do czasu, aż ser się nie rozpuści i połączy wszystko w jedność. Wtedy dodajemy jogurt grecki z przyprawami. Szybko oraz dokładnie mieszamy je ze sobą. 
Przekładamy na talerz. 

Smacznego! :) 




wtorek, 7 kwietnia 2015

Zapiekane owoce pod koglem-moglem

 
Smaczne i bardzo pożywne danie. W wielu domach ten niegdyś popularny przysmak odszedł w zapomnienie a bardzo szkoda! Dlatego jestem zwolennikiem "odkopywania" dawnych smaków kuchni polskiej i obróbkę w  nieco nowsze wydanie! Ponadto danie jest bardzo uniwersalne może być śniadaniem, kolacją a nawet deserem!



Składniki:

-> 1 jabłko
-> 1 banan
-> szczypta cynamonu i kardamonu
-> Garść orzechów
-> 4 żółtka
-> 1.5 łyżki cukru
-> 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180-190C. Kroimy jabłko i banana w kostkę oraz siekamy orzechy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawami. Jajka przed użyciem należy sparzyć wrzątkiem. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier, sok z cytryny i ucieramy mikserem do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Zalewamy owoce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10-15 minut. Jemy na gorąco póki jest puszyste, w przeciwnym razie masa szybko się zetnie

niedziela, 5 kwietnia 2015

Domowy deser a'al Belriso

Domowego szaleństwa ciąg dalszy! Dziś odtwarzamy "serek" "Belriso". Wykonanie banalne a smak zaskakujący! Polecam wypróbować a na pewno znajdzie się w Waszym jadłospisie!



Składniki:

-> 100g ryżu
-> 350ml mleka
-> 1 spora łyżka miodu
-> 1 łyżka wiórek kokosowych
-> 250g truskawek [mogą być mrożone jak i świeże] 

Wykonanie: 

Ryż gotujemy na mleku do czasu aż wchłonie się cały płyn. Pod koniec gotowania dodajemy 1 łyżkę miodu i dokładnie mieszamy. Gdy już zdejmiemy z ognia wsypujemy wiórki kokosowe i wszystko ze sobą łączymy. W misce miksujemy truskawki na gładki mus [można użyć dowolnych owoców]. Jeśli używamy zamrożonych owoców przed miksowaniem należy je rozmrozić. Układamy w naczyniu na przemian warstwę musu oraz ryżu. Schładzamy w lodówce przez około 2-3h.

sobota, 4 kwietnia 2015

Domowe ciastka a'la belVita

Kolejny pomysł na domowe odpowiedniki ! Tym razem ciastka przypominające belVita! Przepis nadesłany przez jedną z czytelniczek ! :) Podziękowania dla Gosi :) 



Składniki:

-> 2 jajka
-> 200g mąki pełnoziarnistej
-> 150g płatków owsianych
-> 60g masła
-> 16g cukru waniliowego
-> 60g miodu
-> 50g orzechów ( włoskie, laskowe, migdały)
-> 50g żurawiny
-> 1 łyżka kakaa

Wykonanie: 

Płatki owsiane miksujemy na mąkę przy użyciu blendera. Mieszankę orzechów dokładnie siekamy podobnie robimy z żurawiną. Przekładamy do jednej miski dodajemy pozostałe składniki i dokładnie ze sobą mieszamy. Otrzymane ciasto dzielimy na 2 równe części. Przekładamy do osobnych misek. Do jednej z nich dodajemy kakao. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenie i trzymamy w piekarniku nagrzanym do 180C około 8-10minut
[ w zależności od grubości ciasta].

Smacznego! :) 

Klops z indyka z nadzieniem

Pomysł nie tylko na niedzielny obiad, ale również może stanowić idealny lunch do pracy ;) Prosty i szybki w wykonaniu a smaczny i zdrowy ! :) 


Składniki:

-> 1kg mielonego mięsa z udźca indyka
-> Garść roszponki/rukoli
-> 1 paprykę czerwoną
-> Sól, pieprz, chilli,
-> Natkę pietruszki
-> 1 łyżkę musztardy francuskiej 
-> 1/3 opakowania sera feta

Wykonanie: 

Mięso dokładnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz chilli. Siekamy natkę pietruszki. Dodajemy do mięsa i wszystko ze sobą łączymy. Nie potrzebujemy jajka gdyż ten rodzaj mięsa jest wystarczająco „kleisty”. Nagrzewamy piekarnik na 200C. Formę [ najlepiej keksówkę] wykładamy papierem do pieczenia. Mięso rozpłaszczamy na desce wielkości takiej jak forma do pieczenia.
  Środek wykładamy pokrojoną papryką i na to roszponka/rukolą.





Zwijamy w kształt klopsa.
 


 Na suchej, gorącej patelni smażymy kilka chwil z każdej strony w celu utrzymania soków w mięsie.

 
Przekładamy do formy. Na wierzch nakładamy zwilżony papier do pieczenia i tak trzymamy w piekarniku przez 35 minut. Po tym czasie 
zdejmujemy papier i trzymamy w piekarniku dodatkowe 10-12 minut. Kolejno wyjmujemy mięso z formy i zostawiamy na około 2 minuty aby zachowało soczystość. 


Domowy deser a'la Monte!


Od zawsze uczono nas, że wszystko co domowe to najlepsze! Więc dlaczego nie próbować robić swojskich odpowiedników znanych i lubianych, lecz produkowanych hurtowo pyszności !? Oto jedna z wielu moich propozycji :



 Składniki:

-> 1 szklanka mleka
-> 2 łyżeczki miodu
-> 1,5 łyżki mleka w proszku
-> 2 łyżeczki waniliowego serka homogenizowanego
-> 1.5-2 łyżeczek żelatyny
-> 1 łyżeczka kakao

Wykonanie: 

 Mleko podgrzewamy w garnku [ lecz nie wolno zagotować]. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę dodajemy miód, mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Do miseczki przekładamy serek homogenizowany i dolewamy trochę mleka energicznie mieszając[zapobiega to zwarzeniu się serka].




Tak przygotowany serek dodajemy do pozostałego mleka i mieszamy. Teraz kolej wsypać żelatynę. Jednak trzeba pamiętać, że musimy ją dokładnie rozmieszać w mleku, aby nie powstały grudki. Gdy już wszystkie składniki ze sobą połączymy dzielimy mieszaninę na 2 części. Większą przelewamy do miseczki/kubka i czekamy aż lekko wystygnie a następnie wkładamy do lodówki. Do reszty dosypujemy kakao i dokładnie mieszamy [ mleko musi być dość ciepłe, aby dokładnie rozmieszać kakao]. Odstawiamy na bok. Gdy 1 warstwa lekko stężeje nakładamy ciemną i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

piątek, 3 kwietnia 2015

Zapiekana bułka ze szpinakiem i jajkiem


 Jest to jedna z moich ulubionych propozycji na przekąskę/kolację! Idealna dla osób, które cenią sobie dobry smak, lecz niestety nie mają zbyt wiele czasu, który mogą spędzić w kuchni! Dodatkowo warto przypomnieć, że po takim daniu bogatym w szpinak należy wypić szklankę soku z pomarańczy co znacznie zwiększy ilość wchłoniętego żelaza zawartego w szpinaku! :) 


Składniki:

> 1/3 paczki mrożonego szpinaku
-> 1 bułka
-> 1 jajko

Wykonanie:

W garnku rozmrażamy szpinak. Gotujemy tak długo, aż odparuje znaczna część wody. Doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem oraz dużą ilością ziół. Z bułki kroimy sam szczyt [ tak aby mieć dostęp do wnętrza] wydrążamy środek. Bułkę napełniamy szpinakiem [ mocna ugniatać aby zostawić w środku miejsce na jajko]. Dajemy do piekarnika rozgrzanego na 170stopni na 10 min. Po tym czasie wbijamy jajko [ uwaga aby nie wypłynęło białko]. Ponownie umieszczamy w piecu na około 10 min [ żółtko półpłynne].

Z A P A M I Ę T A J ! 


Serniczki pomarańczowe z malinowym kisielem

Oto kolejny pomysł na wariację z białym serem. Dość intensywnie wyczuwalna nuta pomarańczy dodaje im niepowtarzalnego smaku oraz działa lekko orzeźwiająco.

Serniczki:

--> 100g białego sera


-> 1 jajko


-> 1 łyżeczka miodu


-> 2 łyżki mąki pełnoziarnistej


-> 1 łyżka płatków owsianych




-> 1-2 łyżki soku z pomarańczy


-> Skórka z 1/3 pomarańczy


Kisiel:



-> Garść mrożonych malin


-> 1 łyżka miodu


-> 1 łyżeczka żelatyny


Ser, jajko, miód oraz mąkę dodajemy do jednej miski. Następnie ścieramy skórkę z pomarańczy oraz wyciskamy z niej sok. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Formujemy serniczki w dowolnym kształcie [ciasto może bardzo lepić się do rąk więc polecam wcześniej zwilżyć dłonie wodą]. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu smażymy około 2 minut z każdej strony na małym ogniu.



W między czasie wrzucamy mrożone maliny do małego garnka dodajemy miód. Na małym ogniu grzejemy, aż część wody odparuje. Gdy mieszanka się zagotuje dodajemy około łyżeczki żelatyny dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia.
Nakładamy kisiel na każdy serniczek, na wierzchu układamy po malinie dla ozdoby. 
Smacznego! :)