Składniki:
-> 3/4
szklanki wody
-> 1/2 szklanki mleka
-> 1 jajko
-> 1 jabłko
-> 1 łyżeczka miodu
-> 1 łyżeczka miodu
-> cynamon, kardamon
-> wszelkiego rodzaju bakalie co mamy w domu
[
migdały, orzechy, żurawina, kokos, słonecznik]
Wykonanie:
Płatki owsiane zalewamy mieszanką ciepłej wody z mlekiem. Odstawiamy na jakieś 30 min [aż płatki wsiąkną cały płyn]. W tym czasie ścieramy jabłko na grubych okach [ może być dowolny owoc w zależności od sezonu] i przyprawiamy cynamonem. Do płatków wbijamy jajko i dodajemy starte jabłko, miód oraz bakalie, dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelnie smażymy placki z niewielką ilością tłuszczu. Następnie nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowych ręcznikach. Proponuję przed podaniem posmarować dżemem.