Baner

Wyszukaj na blogu

wtorek, 31 stycznia 2017

Chleb bananowo z nasionami chia

Chleb bananowy, nada się jako idealna przekąska do pracy jak i kawy. Bardzo sycące danie długo uchroni nas od głodu. 





Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
1 szklaka mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju kokosowego
1/3 szklanki cukru
2 jajka
3 banany (dojrzałe)
Garść orzechów włoskich
½ szklanki jagód goji
1 łyżeczka nasion chia

Wykonanie:

Przed rozpoczęciem nastawiamy piekarnik na 180C. Formę do pieczenia chleba smarujemy olejem kokosowym ( może być również masło) i wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie suche składniki wsypujemy razem do miski.  W drugim naczyniu rozdrabniamy widelcem banany, dodajemy jajko oraz roztopiony ( przestudzony) olej kokosowy. Łączymy ze sobą. Powoli dodajemy do suchych składników, dokładnie ze sobą łącząc. Następnie wsypujemy jagody oraz rozdrobnione orzechy. Przekładamy do formy i pieczemy około 55-60 minut. Po wyjęciu pozostawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy – można użyć jagód oraz owoców liofilizowanych, bądź też czekolady ( nie dekorujemy przed pieczeniem – może się przypalić). 






wtorek, 17 stycznia 2017

Bogatobiałkowa chia ze szpinakiem.

Dawnoo dawnoo temu coś tu się działo...jednakże szarość dnia codziennego uniemożliwiła mi częstsze aktualizowanie bloga z możliwością dzielenia się z Wami swoimi inspiracjami... Wiem wiem.. kilka razy padały już zobowiązania, że teraz będzie lepiej...tym razem odpuszczę...czas zweryfikuje.. na dobry początek bogatobiałkowy chia ze szpinaku.



Składniki:

-> 150ml mleka
-> Garść szpinaku baby
-> 20g nasion chia
-> 10 g płatków owsianych
-> 30g odżywki białkowej
-> 15g mrożonych malin
-> 1 łyżeczka jagód

Wykonanie:

Mleko (krowie, migdałowe[dowolne]) przelać do blendera dołożyć szpinak i dokładnie zblendować. Nasiona chia wsypaćć do naczynia zalać szpinakowym mlekiem i odstawić na kilka godzin, aż napęcznieją. Następnie przełożyć ponownie do kielicha blendera dodać odżywkę białkową i jeszcze raz zmiksować ze sobą.
Powstałą miksturę wykładamy do kielicha posypujemy płatkami. Wcześniej rozmrożone maliny rozdrabniamy przy pomocy widelca i wykładamy na płatki, wierz posypujemy jagodami. Może dodatkowo udekorować płatkami migdałów bądź jagodami goji.