Baner

Wyszukaj na blogu

środa, 28 września 2016

Placki chia z truskawkowa salsa

Jakiś czas temu rozpocząłem nową współpracę z wrocławskim sklepem biogo.pl, którego asortyment zawiera bardzo dużo ciekawych produktów. Zamówienie, ekspresowa realizacja i bierzemy się do pracy. Dziś na 1 plan nasiona chia – znane i stosowane już w czasach Azteków.
Roślina znana jest z dość sporej zawartości białka, a także mikro-, makroelementów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania. Jej właściwości do wchłaniania i zatrzymywania wody są bardzo przydatne dla osób będących na diecie. Jednakże należy pamiętać, że nie wolno spożywać zbyt dużych ilości nasion chia!

Więc moja dzisiejsza propozycja na śniadanie z nasion chia, to proste placki z truskawkową salsa.



Składniki:


-> 1 ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej

-> 2 łyżeczki proszku do pieczenia

-> ½ łyżeczki sody


-> 1  łyżka miodu ( bądź cukru)

-> 1 jajko

-> 1 szklanka mleka

-> Ekstrakt waniliowy ( kilka kropli)

-> Szczypta soli


Wykonanie:


Składniki suche  tzn. mąka, proszek do pieczenia, soda i chia mieszamy razem w jednej misce. Wbijamy jajko, zalewamy mlekiem z dodatkiem miodu. Pozostało  jeszcze dodatnie ekstraktu waniliowego oraz szczypty soli. Wszystko łączymy w jedną masę. Smażymy na rozgrzanej patelni kilka minut z każdej strony.

  
W propozycji podania: salsa truskawkowa

Salsa:

 300 g świeżych truskawek

Sok z połowy limonki

Szczypta chilli

Garść świeżej mięty

1 łyżeczka miodu

Teraz należy przygotować salsę. Truskawki obieramy z ogonków. Dokładnie myjemy. Kroimy na drobną kostkę. Siekamy liście mięty. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy miód oraz chilli. Dokładnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce około 30 minut.



Salsę wykładamy na placek. Ozdabiamy świeżą miętą.








Produkty użyte w przepisie znajdziesz w sklepie biogo.pl
oraz wiele innych ciekawych produktów! 

czwartek, 22 września 2016

Ciasto marchewkowe z masą na bazie masła orzechowego

Dziś zaczynamy lekko na słodko, lekko dietetycznie i niecodziennie. Ciasto marchewkowe - klasyk w wielu krajach, jednakże dziś starałem się pokazać trochę inny sposób jego podania. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :)

 

Składniki:

-> 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
-> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-> 1 łyżeczka sody
-> 2 łyżeczki cynamonu
-> ½ łyżeczki imbiru w proszku
-> ½ łyżeczki soli
-> Szczypta gałki muszkatołowej
-> ½ szklanki cukru brązowego
-> ¾ szklanki oleju
-> ½ szklanki maślanki
-> 3 jajka
-> 2 szklanki startej marchewki
-> ½ szklanki rodzynek
-> Kilka kropli ekstraktu waniliowego
Masa:
-> 400g serka mascarpone
->1 szklanka masła orzechowego ( 1.5 w zależności od gęstości)
-> ½ szklanki cukru pudru
-> Szczypta soli
-> Ekstrakt waniliowy


Wykonanie:


Nastawiamy piekarnik na 180C.  W tym czasie do dużej miski przesypujemy wszystkie sypkie składniki (mąka, proszek, soda, cynamon, imbir, sól, gałkę muszkatołową oraz cukier). Mieszamy ze sobą. W drugiej misce pozostałe tzw. mokre składniki : jajka, maślankę, olej, ekstrakt waniliowy, które ze sobą łączymy, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy startą marchewkę wraz z rodzynkami. Przelewamy do misy z suchymi składniki, dokładnie ze sobą mieszamy.
Tortownicę należy wysmarować tłuszczem i obłożyć papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, pieczemy około 50-60 minut ( jest też możliwość rozlania na 3 niższe placki i piec 25-30 minut), najlepiej sprawdzać wykałaczką czy ciasto jest gotowe.
Podczas pieczenia należy przygotować krem. W tym celu potrzebujemy wysokiego, do którego przekładamy serek mascarpone oraz masło orzechowe. Wszystko mixujemy do czasu uzyskania jednolitej masy, stopniowo dodając cukier i ekstrakt waniliowy wraz z jogurtem greckim, ilość musimy dostosować do konsystencji kremu.
Ostudzone ciasto kroimy na 3 części. Układamy pojedynczo, a pomiędzy wylewamy część kremu.
½ kremu należy zostawić na dekorację wierzchnią. Na końcu można przyozdobić posiekanymi orzeszkami ziemnymi i polać roztopioną  gorzką czekoladą. Podawać najlepiej dnia następnego, kiedy wszystkie smaki się połączą.







wtorek, 13 września 2016

Krem z selera i gruszek

Dziś w propozycji idealne wykorzystanie pozostałego niedzielnego bulionu oraz kilka słów o początku współpracy z Moje musli.



Składniki:

-> 3 łodygi selera naciowego
-> 2 średnie gruszki
-> 2 ziemniaki
-> 1l bulionu warzywnego
-> Sól, pieprz, 

Wykonanie:

 Wcześniej obrane ziemniaki należy pokroić w kostkę, podobnie postać z selerem. Warzywa przesypać do garnka, zalać bulionem i gotować pod przykryciem około 30 minut. W połowie czasu dodać wydrążoną , obraną i pokrojoną gruszkę. Warzywa powinny być bardzo miękkie.
Przestudzony warzywa należy przełożyć do misy blendera, dodać sól, pieprz i zmiksować na gładki krem. W razie konieczności można dodać odrobinę wody.
Proponuję podać z jogurtem naturalnym, prażonymi orzeszkami oraz ziołowymi grzankami*
1 kromka chleba wieloziarnistego
Oliwa, zioła
Chleb kroimy w kostkę. Oliwę wraz ziołami wylewamy na sporą patelnie. Na gorący tłuszcz przekładamy chleb. Smażymy do uzyskania brązowego koloru. Podajemy na gorąco z zupą.
Najlepiej użyć chleba „wczorajszego”.


 Wracając do tematu rozpoczętej współpracy z wcześniej wspomnianą firmą. Po dosłownie 2 dniach od złożenia zamówienia na produkty, które w przyszłości będę mógł wykorzystać do stworzenia nowych przepisów, kurier zapukał do mych drzwi z paczuszką. Po jej rozpakowaniu ujrzałem pełen komplet :) 

 Gama możliwości wyboru na stronie jest przeolbrzymia, a wszystko za sprawą tworzenia własnych kompozycji musli. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie... począwszy od ludzi będących na diecie bezglutenowej, aż po kochających zwyczajne płatki kukurydziane z różnymi dodatkami. Każda baza musli może ( wręcz powinna) być wzbogacona o świetne dodatki, wśród których znajdziemy coś, co pokochają dzieci - kulki czekoladowe, żelki - aż po zagorzałych kulturystów - płatki wysokobiałkowe! W swej ofercie firma prezentuje nam również owoce suszone jak i liofilizowane, które można zamówić osobno, bądź jako dodatek do musli! 
Serdecznie zachęcam do zapoznania się z asortymentem http://www.mojemusli.pl/
oraz wypróbowania ich porduktów a już więcej nie skorzystacie z gotowych mieszanek w sklepach! :)

niedziela, 4 września 2016

Placki z bananów i masła orzechowego

Placki z masła orzechowego idealna porcja energii na początek dnia. Bardzo smaczne i pożywne o czym mogą poświadczyć moi koledzy i koleżanki z pracy :D 





Składniki:


-> 2 banany

-> 3 jajka

-> 2-3 łyżki zmielonych płatków owsianych

-> 1 duża łyżka masła orzechowego

-> 2-3 kostki gorzkiej czekolady

-> 3-4 kostki mlecznej czekolady

-> 1 łyżeczka oleju kokosowego

-> Olej do smażenia

-> Szczypta soli


Wykonanie:


Najlepiej wybrać dojrzałe banany, które są miękkie. Rozgniatamy je przy pomocy widelca. W osobnej salaterce wbijamy jajka, które mieszamy ze sobą i przelewamy do bananów. Dodajemy zmielone płatki owsiane, pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę oraz masło orzechowe z dodatkiem soli. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju i smażymy placuszki z każdej strony około 2-3 minut. W tym samym czasie rozpuszczamy mleczną czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej.
Proponuję podawać z sezonowymi owocami, całość polaną czekoladą.