Baner

Wyszukaj na blogu

czwartek, 31 marca 2016

Tosty z ricottą i truskawkam

Dziś propozycja na kolejne pyszne, słodkie śniadanie :)





Składniki:

-> 2 kromki chleba tostowego
-> ½ opakowania sera ricotta
-> 2 truskawki
-> 1 jajko
-> 1 łyżka mleka
-> 1 łyżeczka miodu
-> Olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:

Najlepiej użyć dość twardy chleb. W głębokim talerzu umieszczamy jajko, dodajemy mleko i mieszamy ze sobą. Do ricotty dodajemy łyżeczkę miodu, dokładnie mieszamy.  Obie kromki chleba wykładamy serem a na jednej kładziemy pokrojone truskawki. Składamy w kanapkę. Maczamy z każdej strony w jajku i smażymy na rozgrzanym oleju (mały ogień) około 3-4 minut z każdej strony. Przekładamy na talerz. Do smaku można również polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego. 




sobota, 19 marca 2016

Gnocchi na bazie pieczonych buraków z orzechami i jogurtem.

Dziś w propozycji włoskie gnocchi, które bardzo przypominają nasze polskie kopytka :) Przepis zainspirowany jednym z popularnych programów kulinarnych, lecz w trochę innej wersji



Składniki:

-> 2 buraki
-> 250g ziemniaków
-> 1 jajko
-> 75 g mąki
-> 1 łyżka tartego parmezanu ( można pominąć)
-> sól, pieprz, tymianek,
-> garść orzechów włoskich
-> jogurt naturalny

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy buraka owiniętego w folię przez około godzinę. W tym czasie gotujemy ziemniaki w mundurkach ( dzięki czemu wchłoną one mniejszą liczbę wody i zredukuje to ilość użytej mąki). Buraka obieramy ze skórki i blendujemy na gładką masę.  Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i rozgniatamy. Dodajemy tarty parmezan, jajko oraz przyprawy. Wszystko ze sobą mieszamy i stopniowo dodajemy puree buraczane. Dodajemy mąkę i przechodzimy do wyrabiania ręcznego.  Ciasto dzielimy sobie na kilka porcji i z każdą przy pomocy dłoni rozwałkowujemy na niezbyt gruby rulon z którego kroimy gnocchi. Do gotującej się wrzącej wody wrzucamy kluseczki i gotujemy aż wypłyną na wierzch. Wykładamy na talerz polewamy jogurtem i posypujemy orzechami włoskimi, które wcześniej można podprażyć na suchej patelni. 



poniedziałek, 14 marca 2016

Szarlotka zamknięta w jabłku

Dziś w propozycji bardzo prosty, szybki deser dla tych, którzy nie mają zbyt dużo czasu na siedzenie w kuchni! :)

Składniki:

-> 2 ½ jabłka
-> Garść orzechów włoskich
-> Łyżeczka miodu
-> Cynamon, kardamon,
-> 50g masła
-> Łyżeczka cukru
-> 50g mąki

Wykonanie:

Z 1 jabłka wydrążamy środek pozostawiając dość grube ściany. Pozostałe jabłka, oraz środek z poprzedniego kroimy w kostkę. Dodajemy orzechy włoskie wcześniej lekko posiekane. Przyprawiamy cynamonem oraz kardamonem wraz z łyżeczką miodu. Smażymy na patelni około 7-9 minut.
W tym czasie wykonujemy kruszonkę. W tym celu do miski przekładamy masło, mąkę oraz cukier i wyrabiamy ręcznie.
1 jabłko przekładamy do naczynia żaroodpornego, środek wypełniamy farszem z piekarnika a wierzch posypujemy kruszonką. Zapiekamy w 180 około 20-25 minut. Najlepiej podawać z gałką lodów.




środa, 2 marca 2016

Bananowe serniczki z dżemem jeżynowym.


W dzisiejszej propozycji pyszne śniadanie na bazie białego sera z bananami! Myślę, że zasmakuje każdemu! :)

 
Składniki:

-> 100g sera białego
-> 1 jajko
-> 1 banan
-> 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
-> 1 łyżka płatków owsianych
->1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

Ser biały, jajko, mąkę oraz płatki owsiane wraz z miodem umieszczamy w jednej misce. Mieszamy ze sobą. Kroimy banana na mniejsze kawałki i dodajemy do masy. Blendujemy na gładki płyn. Masa powinna być dość gęsta w razie potrzeby można dodać odrobinę więcej mąki. Serniczki formujemy najlepiej przy pomocy zwilżonych dłoni i smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju po
2-3 minuty z każdej strony. Bardzo ważne, aby smażyć je na małym ogniu gdyż szybko się przypalają. Najlepiej smakują podane na gorąco wraz z dżemem o dość kwaśnym smaku np. jeżynowy bądź z czarnej porzeczki.