Baner

Wyszukaj na blogu

środa, 20 stycznia 2016

Tosty francuskie w czekoladzie

Po raz kolejny na moim stole goszczą tosty francuskie w wersji na słodko. Tym razem w czekoladzie! Gdy pierwszy raz ujrzałem tę kombinację, od razu wiedziałem, że prędzej czy później będę musiał ją wypróbować! Oto i jest!




Składniki:

-> 6 kromek chleba żytniego
-> 45g czekolady
-> 1 jajko
-> 100ml mleka
-> Cukier puder, cynamon,
-> Maliny ( bądź dżem malinowy)
-> Masło do smażenia

Wykonanie:

Mleko przelewamy do rondelka (najlepiej na dno dać odrobinę wody, dzięki czemu mleko nigdy nam się nie przypali) i dodajemy pokrojoną drobno czekoladę. Grzejemy do czasu, aż „sałatka z kakaowca” się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Po upływie określonego czasu jajko wbijamy do głębokiego talerza, dolewamy mleka i wszystko ze sobą ubijamy. Rozpuszczamy masło na patelni a kromki chleba maczamy w masie jajecznej. Na gorący tłuszcz kładziemy chleb, smażymy z każdej strony kilka minut. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odciągnąć nadmiar tłuszczu. Wykładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem oraz malinami. 






3 komentarze:

  1. Już tak dawno nie jadłam francuskich tostów, a w czekoladzie to nigdy w życiu. Na pewno niedługo takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super 👌 Napewno spróbuję je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń