Baner

Wyszukaj na blogu

piątek, 27 listopada 2015

Klopsy mięsno-twarogowe.

 Pomysł na odchudzoną wersję klopsików.

 
Składniki:
 ->1 paczka mieszanki kiełków [ brokuł + rzodkiew]
 ->200g mięsa mielonego
 -> 150g sera białego
 -> 1 jajko
 -> ½ cebuli
 -> 1 jogurt grecki
-> 1 pęczek koperku
 -> 1,5 szklanki bulionu
 -> Sól, pieprz, bazylia, czosnek
 -> Garść mieszanki sałat
 -> 6-7 pomidorków koktajlowych

Wykonanie:
Mięso przekładamy do miski. Kruszymy biały ser i dodajemy do mięsa. Rozbijamy całe jajko
 [ średniej wielkości]. Doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią z dodatkiem czosnku. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy za pomocą ręki. Z otrzymanego mięsa lepimy kulki średnicy 2-3 cm. W tym czasie stawiamy rondelek na palniku i wlewamy bulion [może być np. wczorajszy rosół]. Zagotowujemy. Wrzucamy kulki na wrzący bulion i gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut w zależności od wielkości mięsa. Po upływie określonego czasu do małej miseczki przekładamy jogurt grecki, siekamy koper i  łączymy wszystko razem. Dodajemy soli oraz pieprzu dla smaku. Bardzo ważny moment, aby z rondla odlać trochę wrzącego wywaru i wymieszać w miseczce z jogurtem greckim zapobiegnie to rozwarstwieniu się sosu. Tak przygotowaną bazę przelewamy do bulionu. Zagotowujemy bardzo często mieszając [ uwaga na pływające kulki mięsne].Jeśli uznamy, że nasz sos jest zbyt rzadki można użyć mąki do jego zagęszczenia. W czasie gdy nasz sos nabiera siły na środek talerza wykładamy garść pokrojonej mieszanki sałat a na obwód wcześniej wspomniane kiełki. Ważne, aby kiełki miały ostry smak ponieważ nasze mięso jest dość delikatne więc wzajemnie dobrze się uzupełniają. Gotowe klopsiki wykładamy na talerz, kroimy pomidorki koktajlowe polewamy sosem! 




Smacznego! 

niedziela, 15 listopada 2015

Pieczony królik

  Królik jest przepysznym mięsem, delikatnym i bardzo zdrowym, jednak bardzo wymagającym i strasznie łatwo jest go wysuszyć na wiór! :)


Składniki: 
-> 1 królik
->3-4 ząbki czosnku
-> 2 cebule
-> 2 marchewki (opcjonalnie)
-> Sól, pieprz,zioła prowansalskie
-> Masło

Wykonanie:
Królika kroimy na kawałki. Dokładnie myjemy i lekko obsmażamy na patelni z dodatkiem masła, czosnku (kroimy na duże kawałki z pozostawieniem skóry). Całą zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego.  Przyprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami. Cebulę obrać, wyłożyć na naczynie . Na królika nanieść niewielką ilość masła. Przykrywamy.  Wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 150C, piec około 50-60 minut. Po tym czasie ustawiamy 200C i pozostawiamy dodatkowo 20 minut. Mięso jest mięciutkie i soczyste.  Proponuję podać  z pieczonymi ziemniakami.





środa, 11 listopada 2015

Placki mięsno-warzywne czyszczące lodówkę.

Dzisiejsza propozycja na szybkie czyszczenie lodówki przed weekendowymi zakupami w celu uzupełnienia zapasów. Proste placki, które tak naprawdę mogą zawierać w sobie wszystko na co tylko macie ochotę.

Składniki:


-> 200g mięsa – ja użyłem udźca indyczego, lecz może być pierś

-> 1/3 bakłażana

-> 1/3 cukinii

-> 1/3 puszki kukurydzy

-> ½ papryczka chilli

-> 8-10 pieczarek

-> 2 jajka
-> pomidor

-> 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej

-> Sól, pieprz, oregano, bazylia, 

Wykonanie:

Mięso kroimy w drobną kostkę przyprawiamy odstawiamy. Warzywa kroimy na grubą kostkę. Dodajemy do mięsa. Wbijamy jajka, dosypujemy mąkę i doprawiamy solą, pieprzem. wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Placki formujemy ręką. Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu 4-5 minut z każdej strony na niezbyt dużym płomieniu. Odstawiamy na ręcznik papierowy, odciągamy nadmiar tłuszczu. Można podawać na zimno jak i gorąco z ketchupem bądź sosem czosnkowym.




niedziela, 8 listopada 2015

Bananowy suflet około 170kcal

Zgodnie z obietnicą będę starał się w miarę regularnie uzupełniać bloga nowymi przepisami. Dziś proponuję wykonanie sufletu na słodko w wersji z bananem.
Lekki, smaczny i mega prosty w przygotowaniu. Prawidłowo przygotowany suflet powinien mieć puszystą konsystencję, lecz na tyle stabilną, aby po wbiciu łyżki utrzymywała  ona pozycję pionową. 



Składniki ( 2 porcje) :

-> 1 banan
-> 2 jajka
-> Kilka ziaren wanilii
-> 1 łyżeczka miodu
-> 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Kokilki smarujemy masłem i wstawiamy do lodówki. Nastawiamy piekarnik na 180C. Banana obieramy ze skórki i przekładamy do półmiska, do którego dodajemy wanilię oraz miód. Rozdrabniamy przy użyciu widelca na jednolitą papkę. Oddzielamy żółtka od białek.  Żółtka dodajemy do banana, dosypujemy mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.  Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.  Kolejno sztywne białka przekładamy do półmiska z bananem i delikatnie ze sobą łączymy. Wyjmujemy kokilki z lodówki i wypełniamy je masą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy około 10-12 minut.
Smacznego ! :)








wtorek, 3 listopada 2015

Wegański miód daktylowy.

 Zacznę może od tego, że dawno mnie tu nie było... Nazbierało się trochę spraw na głowie, rzeczy do załatwienia i zabrakło czasu... Lecz teraz postaram się nadrobić wszystko :) Na początek w kwestii przypomnienia co, gdzie i jak prosty wegański odpowiednik miodu do słodzenia i kanapek :) 




Składniki:

200g daktyli
250g wody
Łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Daktyle zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na około godzinę. Po upływie czasu dodajemy sok z cytryny. Wszystko dokładnie blendujemy do uzyskania jednolitej masy.  
W zależności od ilości wody możemy zrobić miód bądź syrop.