Baner

Wyszukaj na blogu

czwartek, 24 września 2015

Jesienny kompot z marchwi

Jesienny kompot z marchwi. Z podanych proporcji wychodzi około 1.5l kompotu. Najlepiej podawać lekko schłodzony.



Składniki:

2 marchewki
2 jabłka
8-10 suszonych śliwek
1 cytryna
1 pomarańcza
 1-2 łyżeczki miodu.
1l wody

Wykonanie:

Jabłka obieramy ze skóry. Wrzucamy do wody i gotujemy około 5-6 minut. W tym czasie należy sparzyć pomarańczę. Obrać ze skóry ( najlepiej przy pomocy obieraczki) w taki sposób, aby na odwrocie skórki nie było białego miąższu. Marchew obieramy i kroimy na cienkie talarki. Gdy jabłka się zagotują wyjmujemy je z wody i wrzucamy marchew wraz ze skórkami pomarańczy oraz wcześniej wypłukane suszone śliwki. Gotujemy na małym ogniu przez około 12-15 minut. Wyciskamy sok z pomarańczy oraz cytryny. Jabłka przekładamy do dzbanka. Gdy kompot skończy się gotować odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy sok z cytrusów oraz opcjonalnie miód. Mieszamy aż do rozpuszczenia. 


wtorek, 22 września 2015

Dietetyczna wersja knedli ( twarogowe ) ze śliwkami.

Sezon na śliwki nabiera coraz większego rozmachu. Chyba każdy zna tradycyjne knedle na bazie ziemniaków. Postanowiłem spróbować  przygotować je w inny sposób  i oto powstały knedle twarogowe ze śliwką. 



 Składniki:

250g twarogu chudego ( mielonego)

1 jajko

150g mąki

20g cukru waniliowego

Szczypta soli

10-20 śliwek węgierek

Wykonanie:

Wykonanie jest dość proste. Rozpoczynamy pracę od wydrylowania śliwek, które następnie dokładnie myjemy. Na durszlak wykładamy twaróg i pozostawiamy na około 30 minut aby obciekł nadmiar wody w nim zgromadzony. Następnie rozbijamy jajko, które mieszamy z serem, mąką oraz cukrem i solą. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Jest ono bardzo lekkiej konsystencji.  Powstałe ciasto można wykorzystać na dwa sposoby :

rozwałkować ciasto cienko i za pomocą szklanki wykrajać fragmenty, w które zawijamy nasze śliwki,

bądź urywać fragmenty ciasto i za pomocą dłoni formować kulki wypełnione owocami.

Następnie wstawiamy do gotującej się wody z niewielką ilością soli i gotujemy około 6-8 minut.

Podawać z cynamonem bądź jogurtem ( tudzież wariant mieszany).





wtorek, 15 września 2015

Pieczony jogurt z musem malinowym

Dziś prosty i bardzo smaczny pieczony jogurt z musem owocowym. Ja wybrałem maliny, który nadały daniu dodatkowej nutki kwaśności. Możecie wybrać dowolne owoce sezonowe.
Korzystając z okazji chciałbym podziękować wszystkim odwiedzającym bloga, dzięki Wam udało się pokonać magiczną granicę 100.000 wyświetleń! Oby tak dalej :) Teraz przejdźmy do konkretów. 

Składniki(Przepis na 2 porcje):




-> 400g jogurtu greckiego

-> 1 jajko

-> ½ laski świeżej wanilii ( ziarna)

-> 1 łyżeczka miodu

-> Maliny świeże lub mrożone

Wykonanie:
 

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180C. W tym czasie oddzielamy żółtko od białka. Do misy z jogurtem dodajemy żółtko, miód oraz ziarna z laski wanilii. Wszystko dokładnie mieszamy. Białko z ubijamy na sztywną pianę z niewielką ilością soli. Wszystko ze sobą łączymy, delikatnie mieszając. Przekładamy do kokilek. Pieczemy w temperaturze 180C około 40-45 minut. W trakcie pieczenia wrzucamy owoce do rondelka podgrzać. Gotowy jogurt polewać wciąż gorącym sosem.
W trakcie pieczenia starać się nie otwierać piekarnika gdyż jogurt może opaść.







piątek, 11 września 2015

Lekka przekąska bananowo-jogurtowa z bonusami.

Szybkie i smaczne danie nadające się jako przekąska,deser a nawet śniadanie :) 

Składniki:

-> ¾ opakowanie jogurtu greckiego

-> 1 banan

-> 2-3 łyżki płatków owsianych

-> 3-4 łyżki masła orzechowego

-> Sok z cytryny


 Wykonanie:


Podprażamy płatki owsiane na suchej patelni.  Pozostawiamy je, aby lekko przestygły. Banana obieramy ze skórki i kroimy na plastry grubości około 1-2 cm. Na dno  naczynia wykładamy część płatków. Kolejno niewielką ilość jogurtu. Na białą warstwę układamy banany, wcześniej posmarowane niewielką ilością masła orzechowego. Skraplamy odrobiną soku z cytryny ( dosłownie kilka kropli). Na to płatki owsiane i tak kilka razy.Należy pamiętać, aby nie przesadzić z ilością soku z cytryny, które może zdominować smak dania. 




czwartek, 10 września 2015

Warzywne muffinki tylko 50 kcal

Obecny okres jak najbardziej sprzyja na tworzenie takich dań jak to. Na targowiskach można znaleźć świeże warzywa w dobrych cenach. Aż żal nie wykorzystać takich okazji.Jest to lekka przekąska, która może spełniać funkcję drugiego śniadania... bo ileż można jeść kanapki itp. 

















Składniki:

-> 200g kaszy jaglanej
-> 2 cukinie
-> 2 papryki
-> 1 papryczka chilli
-> 1 ser feta
-> 3 jajka
-> Sól, pieprz, garść świeżej bazylii,

Wykonanie:

Kaszę jaglaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Dajemy na durszlak na około 10 minut. W tym czasie trzemy cukinię i paprykę na grubych okach. Również dajemy na durszlak na około 10-15 minut. Kaszę przekładamy do miski. Z warzyw odciskamy pozostałość wody. Dodajemy do kaszy.  Ser feta rozdrabiamy za pomocą ręki. Przekładamy jajka. Przyprawiamy.
Około 1 łyżkę do formy silikonowej jak na muffiny. Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 190C.