Baner

Wyszukaj na blogu

wtorek, 30 czerwca 2015

Placki serowe z bananem i płatkami owsianym

Jest to idealne śniadanie przed siłownią. Zawiera dużo białka oraz węglowodanów co da mnóstwo sił.



Składniki:

-> 25dag sera białego
-> 2 banany
-> 1 jajko
-> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-> 2 łyżki mąki pełnoziarnistej [ilość zależna od gęstości sera]
-> 2 łyżki płatków owsianych

Wykonanie:

Ser, banany, jajko wrzucamy do naczynia. Przy użyciu blendera doprowadzamy do gładkiej, jednolitej masy. Dosypujemy mąki i mieszamy łyżką aż znikną grudki. Dosypujemy płatki owsiane. Smażymy na patelni z niewielką ilością tłuszczu*. Odstawiamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Najlepiej smakują podane z dżemem


* Gdyby w trakcie smażenia okazało się, że placki nie ścinają się odpowiednio w środku a jego brzegi są już mocno zarumienione są 2 wyjścia : 
1) ser był mniej gęsty niż ten użyty przeze mnie więc należy dodać więcej mąki [ nie przesadzać bo wyjdzie kamień]
2) zmienić sposób smażenia, który został użyty w innym przepisie mianowicie : 
smażyć placki pod przykryciem na bardzo małym ogniu, dzięki czemu nie będą się przypalać a ścinać bardzo szybko! 

czwartek, 25 czerwca 2015

Cukiniowa alternatywa dla codziennych ziemniaków.

 Obecnie sezon na cukinie zbliża się wielkimi krokami więc dlaczego nie wykorzystać jej zamiast ziemniaków!? Oto drobny pomysł! 

Składniki:


-> 1 średnia cukinia

-> 1 łyżeczka oliwy z oliwek

-> ½ kostki sera mozzarella

-> 1-2 łyżeczki sezamu.

Wykonanie:


Cukinię dokładnie płuczemy. Odkrawamy końcówki,  które nie będą nam potrzebne. Nastawiamy piekarnik na 180C. Cukinię kroimy na talarki grubości około 0.5-1 cm. Ustawiamy na blaszy i polewamy oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem . Wkładamy do piekarnika na 7-10 minut. W tym czasie sezam prażymy na suchej, rozgrzanej patelni a ser mozzarella trzemy na grubych okach. Wyjmujemy podpieczoną cukinię układamy na niej ser a wierz posypujemy sezamem. Ponownie wkładamy do piekarnika na około 20-25 minut w zależności od grubości plastrów.


piątek, 19 czerwca 2015

Mucver - tureckie placki.

Mucver  czyli Tureckie placuszki znane ze swojego wyrazistego smaku oraz znacznej aromatyczności.


Składniki:
-> 1 cukinia
-> 2 średnie marchewki
-> 1 średnia cebula
-> 2-3 ząbki czosnku
-> 1 jajko
-> 100-120 g sera feta
-> 1 mały pęczek szczypiorku
-> 1 pęczek pietruszki
-> 1 mały pęczek koperku
-> 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej
-> Sól, pieprz.

Wykonanie:
Wykonanie jest bardzo proste. Wszystkie warzywa przed użyciem dokładnie myjemy. Następnie trzemy na małych okach.  Koperek, szczypiorek oraz pietruszkę siekamy a ser feta kruszymy w rękach. Wszystko dajemy do jednego naczynia. Następnie jajko, sól, pieprz oraz mąka. Mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smażymy na małym ogniu z obu stron po kilka minut. Kładziemy na papierowe ręczniki aby odsączyć tłuszcz. Można podawać np. z sosem czosnkowym, koperkowym itp. 





niedziela, 7 czerwca 2015

Jaglano-serowo-miętowe kluski z sosem truskawkowym





Jaglano-serowe kluski z sosem truskawkowym.( 2 porcje)


-> 200g chudego twarogu

->100g kaszy jaglanej

->Garść mięty

->Szklanka mleka

-> 1-2 łyżeczki miodu

-> 100g mąki pełnoziarnistej

-> 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej

-> 1 jajko

-> 300g truskawek

Kaszę jaglaną płuczemy pod gorącą wodą. W między czasie grzejemy mleko i przekładamy do niego kaszę. Gotujemy około 15-20 minut. Ostudzoną kaszę przesypujemy do misy blendera, dodajemy rozdrobiony w rękach twaróg, miód oraz świeżą mięte. Wszystko miksujemy do uzyskania dość gładkiej masy. Dodajemy jajko oraz mąkę i wyrabiamy[ugniatamy w rękach]. Formujemy rulony, które dzielimy na małe kawałki.  Zagotowujemy wodę [wcześniej posoloną], do której przekładamy kluski. Gotujemy około  4-5 minut. Ciasto wychodzi lekko brązowawe od mąki pełnoziarnistej, jeśli zależy nam na białej barwie można użyć zwykłej mąki.


W tym czasie możemy przygotować mus z owoców, którym polejemy nasze kluski. 

Smacznego! :)





środa, 3 czerwca 2015

Najzdrowsza domowa nutella





->2 awocado

-> 1 banan

-> 1 łyżeczka kakao
-> 1-2 łyżeczki miodu

-> Garść orzechów [ Najlepiej laskowe, ale włoskie też mogą być.]



Najważniejszą sprawą w tym daniu jest odpowiedni dobór składników! Dlatego przy wyborze avocado należy pamiętać o tym, aby kupić dojrzałe. Jak je rozpoznać? Nic prostszego wykonujemy próbę własnym palcem - uciskamy owoc, jeśli jest miękki oznacza, że jest dojrzałe. Jednak nie dajcie się nabrać na przejrzałe owoce! po ucisku skórka powinna odkształcać się do dawnych kształtów, w przeciwnym razie ( gdy się zapada) jest ono przejrzałe! Po wyborze odpowiedniego owocu obieramy go dokładnie ze skórki, wyjmujemy miąższ i przekładamy do misy. Banana kroimy na drobniejsze fragmenty, orzechy siekamy i wszystko razem wraz z kakaem łączymy w kremową masę przy użyciu blendera. Przechowujemy w lodówce kilka dni. Jest pyszny w połączeniu zarówno z pieczywem jak i naleśnikami! Dzieci będą zachwycone i nieświadome tego, że jedzą owoce a rodzice spokojniejsi  o ich zdrowie !