Baner

Wyszukaj na blogu

sobota, 25 kwietnia 2015

Jaglane klopsy na cukiniowym spodzie

Na zewnątrz robi się coraz cieplej... więc kuchnia powinna być lżejsza stąd też pomysł na wegańskie danie!



Składniki:
1 cukinia
 80g kaszy jaglanej
 ½ cebuli
 ½ puszki pomidorów
 Sól, pieprz, bazylia, czosnek

Wykonanie:

Kaszę jaglaną prażymy na rozgrzanej, suchej patelni około 2-3 minut dość często mieszając, aby się nie przypaliła. Zabieg ten pozwoli wyzwolić orzechowy posmak. Następnie odmierzamy około szklankę wody i zagotowujemy z solą. Do wrzącej wody przekładamy kaszę [ uwaga przy obu gorących składnikach woda może wykipieć]. Gotujemy pod przykryciem aż kasza wsiąknie cała wodę [ około 15 minut]. W tym czasie siekamy cebulę i  podsmażamy w rondelku. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku. Smażymy kilka chwil. Dodajemy pomidory z puszki. Wszystko dusimy pod przykryciem i doprawiamy pieprzem oraz ziołami. Gdy nasza kasza już się ugotuje przekładamy do miski i czekamy, aby lekko przestygła. Doprawiamy pieprzem, czosnkiem oraz dość sporą szczyptą chilli. Wszystko mieszamy.
Gdy już temperatura nam pozwala zaczynamy lepić z niej kulki średnicy 4-5 cm. Tak przygotowane wegańskie klopsy wkładamy do gotującego się sosu pomidorowego. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. W między czasie dokładnie myjemy cukinię. Odkrawamy dystalne części warzywa.

 Przy pomocy obieraczki siekamy na kształt makaronu. Jeśli ktoś nie przepada za surową cukinią można ją lekko podgotować, lecz dosłownie 1-2 minuty.
Na talerz wykładamy cukinię. Na niej układamy nasze klopsy polewamy sosem pomidorowym.
Smacznego ! :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz